Unul dintre procurorii care instrumentează dosarul lui Dodon a candidat la funcția de deputat pe lista unui partid
Full Article 4 minutes read

Unul dintre procurorii care instrumentează dosarul lui Dodon a candidat la funcția de deputat pe lista unui partid

Dosarul penal în care ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon este acuzat de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de patrie și finanțare ilegală a partidului, este instrumentat de mai mulți procurori. Întregul grup de urmărire penală nu este făcut public de către Procuratura Generală. Reprezentanții instituției au confirmat pentru NM doar implicarea procurorului anticorupție Petru Iarmaliuc, care a fost în vizorul presei și pe 24 mai, când oamenii legii au descins cu percheziții acasă la Dodon.

Procuror din 2019, cu carieră politică în spate

Potrivit portalului magistrat.md, Petru Iarmaliuc a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău prin ordinul procurorului general, în 2019. Anterior, el a fost consultant al procurorului la Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Principal.
Din octombrie 2017 până în iunie 2019 a fost voluntar în Procuratura Anticorupție. Timp de 7 luni, a fost consultant al procurorului în Procuratura Anticorupție. Din septembrie 2015 până în prezent este asistent universitar, titular al disciplinei: Teoria statului și dreptului; Securitate națională, Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”.

În perioada august 2015 – noiembrie 2016 a deținut funcția de auditor intern la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. De asemenea, din 2015, este formator în domeniul dreptului electoral în cadrul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

În 2014, timp de două luni, a fost șeful de cabinet al unei fracțiuni parlamentare. În acea perioadă, el a participat la alegerile parlamentare pe lista Partidului Liberal Reformator, formațiune condusă în acea perioadă de Ion Hadîrcă.

A fost supus procedurii de control de ANI, pentru incompatibilitate de funcții

În februarie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat o procedură de control pe numele procurorului Petru Iarmaliuc, în urma unei sesizări cu privire la faptul că acesta este și administrator al Asociației Obștești „Acropola Moldovenească”. În luna aprilie, ANI a dispus încetarea procedurii de control, după ce a constatat că funcția era nonprofit.

Avere și interese persoanale

Potrivit celei mai recente declarații de avere, procurorul Petru Iarmaliuc a obținut în 2021 un salariu de peste 260 mii de lei. La fel, el a fost remunerat cu circa 4500 de lei din activitatea științifică și beneficiat de o donație de 24 mii de lei. De asemenea, a obținut circa 20 mii de lei din indemnizații. El deține un teren intravilan cu suprafața de 0,12 ha, estimat la 17 mii de lei, o proprietate de 33 m2, estimată la circa 9 mii de lei și o casă de locuit de 44 m2, a căreie valoare indicată de Iarmaliuc constituie doar 8 600 lei.

Procurorul care investighează dosarul lui Dodon a mai declarat o mașină de model Toyota, produsă în 2004 și dobîndită în 2022 cu 1500 euro.

Amintim că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost reținut pe 25 mai pentru 72 de ore. Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Este vorba de dosarul denumit generic „kuliok”, deschis în baza unui video în care Dodon discută cu Vladimir Plahotniuc despre o pungă. În dosar vizat nu doar Dodon, ci și persoane interpuse.

Contactată de NM, reprezentanta Procuraturii, Mariana Cherpec a precizat că „grupul de urmărire penală nu poate fi dat publicității”, însă a confirmat implicarea lui Iarmaliuc, din cauza că acesta a intrat deja în vizorul presei.

Totodată, în timpul perchezițiilor în casa lui Dodon, a fost depistată o sumă mare de bani, obiecte de lux și o recipisă pentru suma de 25 mii de euro. Perchezițiile au durat 12 ore.

Partidul Socialiștilor, fondat de Igor Dodon, a organizat pe 24 și 25 mai proteste. Reprezentanții formațiunii susțin că dosarul are substrat politic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: