Plângerea lui Rizea împotriva CEC, declarată „inadmisibilă” de Curtea de Apel Chișinău
Full Article 3 minutes read

Plângerea lui Rizea împotriva CEC, declarată „inadmisibilă” de Curtea de Apel Chișinău

Magistrații Curții de Apel Chișinău au declarat inadmisibilă acțiunea înaintată de către liderul Partidul Politic ,,Noi”, Vladimir Dachi și ex-deputatul român Cristian Rizea, împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ex-deputatul român, care și-a schimbat numele în „Mihai Cristian”, a cerut judecătorilor să oblige CEC să îl înregistreze în calitate de candidat la funcția de deputat. Hotărârea a fost publicată pe 12 iunie.

CEC a înregistrat, în ședința din 4 iunie, Partidul „Noi” în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate. Pe lista formațiunii nu s-a regăsit ex-deputatul român Cristian Rizea, care și-a schimbat, anterior, numele în Cristian Mihai. Acesta ar fi urmat să fie inclus pe locul doi.

Într-o notă informativă, membrii CEC au argumentat că, potrivit informației prezentate de Agenția Servicii Publice și a datelor din Registrul de stat al Populației, candidatul la poziția nr. 2 din listă, Mihai Cristian, nu deține cetățenia R. Moldova, iar buletinul de identitate de pe care a fost prezentată copia, este nevalabil.

CEC nu s-a expus pe cererea de înregistrare a lui Rizea în calitate de candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și a atras atenția că Mihai Cristian a fost exclus din lista candidaților formațiunii printr-o decizie a Consiliului National al Partidului Politic „Noi”, și nu de către CEC. Prin urmare, membrii Comisiei l-au îndemnat „să formuleze pretenții către partidul politic care l-a exclus”.

Plângerea lui Rizea și a președintelui Partidului Politic ,,Noi” a fost examinată, pe 12 iunie, de completul de judecată format de magistrații Curții de Apel Chișinău – Ion Muruianu, Anatolie Minciuna și Ecaterina Palanciuc.

„Se declară inadmisibilă acțiunea înaintată de către Partidul Politic ,,Noi”, în persoana președintelui Vladimir Dachi și Mihai Cristian împotriva Comisiei Electorale Centrale, cu privire la constatarea neexaminării cererii (comunicatului informativ) din 02 iunie 2021 de înregistrare în calitate de candidat la alegerile parlamentare și obligarea examinării acesteia cu înregistrarea în calitate de candidat la alegerile parlamentare. Se explică reclamanților Partidul Politic ,,Noi”, în persoana președintelui Vladimir Dachi și Mihai Cristian, că declararea acțiunii inadmisibilă în temeiul art.207 alin.(2) lit. e) Cod administrativ, exclude posibilitatea adresării repetate în judecată a aceluiași reclamant cu aceeași acțiune”, se arată în hotărâre.

Încheierea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de o zi de la pronunțare, prin intermediul Curții de Apel Chișinău.

***

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acesta, însă, fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019. Acesta se află de aproape doi ani pe teritoriul Republicii Moldova.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei.

Precizăm că la începutul lunii mai, Cristian Rizea a fost eliberat din arest de autoritățile moldovenești, deoarece a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: