Planul de creștere economică pentru Republica Moldova, finanțat de UE. Ce prevede acesta
Full Article 2 minutes read

Planul de creștere economică pentru Republica Moldova, finanțat de UE. Ce prevede acesta

Prim-ministrul Dorin Recean a publicat pe rețelele de socializare Planul de creștere economică pentru Republica Moldova, care va fi implementat cu mijloace financiare acordate de Uniunea Europeană. Acesta include, printre altele, înființarea a mii de afaceri, investiții în infrastructură, crearea a 100 000 de locuri de muncă noi și digitalizarea integrală a serviciilor publice. 

Dorin Recean a declarat că Planul de creștere economică a fost elaborat de Guvern. Potrivit premierului, acesta va stimula creșterea economică și va ajuta la pregătirea Republicii Moldova de aderarea la UE.

Planul de creștere economică prevede următoarele lucruri:

– 100 000 de locuri de muncă noi;
– 5 000 de afaceri noi, inclusiv afaceri mici de familie;
– sprijin pentru 25 000 de întreprinderi mici;
– investiții în drumuri, căi ferate, poduri (de ex.: șoseaua de centură a Chișinăului, Odessa-Chișinău-Iași, construcția podurilor peste râul Prut);
– finalizarea liniei electrice de conexiune cu UE, Chișinău-Vulcănești-Isaccea și construirea a două linii electrice la nordul țării;
– 40 000 de familii vor primi până la 350 de euro pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi cu altele noi;
– apă curată și canalizare pentru 1,5 milioane de oameni;
– două spitale regionale noi în Cahul și Bălți;
– 5 000 de locuri noi în grădinițe;
– regenerarea a 63 000 hectare de terenuri și păduri;
– roaming gratuit și digitalizarea integrală a serviciilor publice.

Precizăm că Planul de creștere economică va fi implementat cu susținerea Uniunii Europene. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, în data de 10 octombrie, în timpul unei vizite la Chișinău, că UE va acorda Republicii Moldova 1,8 miliarde de euro, pe parcursul următorilor trei ani, pentru realizarea planului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: