screenshot

„Vrem ca oamenii să nu mai voteze cu inima”. Platon a povestit cum a ajuns să îl reprezinte pe Valico la dezbaterile electorale (VIDEO)

În cadrul dezbaterilor electorale, care s-au desfășurat în seara de 29 iunie la postul de televiziune Pro TV Chișinău, omul de afaceri Veaceslav Platon a explicat cum a ajuns să îl reprezinte pe candidatul independent Veaceslav Valico. Acesta a menționat că, anterior, Valico l-a susținut pe ex-liderul Partidului Democrat (PDM) Vladimir Plahotniuc, însă a precizat că „oamenii mai greșesc”.

Platon a răspuns la întrebarea NM despre scopurile pe care le urmărește, participând la dezbaterile electorale. „Noi avem o poziție civică activă. Vrem ca oamenii să nu mai voteze cu inima. Pledăm pentru ca oamenii să analizeze pentru cine votează, cu cine au de-a face și dacă pot acei oameni să le facă viața mai bună”, a răspuns Platon.

Omul de afaceri a răspuns în limba rusă și a avut nevoie de traducător pentru a înțelege întrebările. Acesta a recunoscut că, în trecut, Valico l-a susținut pe Plahotniuc.

„Din păcate, Veaceslav Valico a greșit nu o singură dată. În campania prezidențială a susținut-o pe Maia Sandu. Nici asta nu este un fapt îmbucurător, însă oamenii mai greșesc”, a adăugat Platon.

La dezbaterile din 29 iunie au participat și candidatul Partidului Oamenilor Muncii, Igor Cujbă, candidata Partidului „Noua Opțiune Istorică” Svetlana Chesari și liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

Igor Cujbă a fost întrebat din ce bani trăiește, dacă în declarațiile de venit a indicat că este șomer. Acesta a răspuns că a lucrat mulți ani în SUA, în calitate de lemnar. „Trăiesc din banii pe care i-am câștigat în afara țării, unde am lucrat timp de 25 de ani. Am informații despre transferurile bancare pe care le-am făcut în ultimii doi ani. Nu am completat declarația de venit, întrucât am obținut banii în afara țării. De asemenea, legea îmi permite să nu o completez acum, sunt obligat să o fac după alegeri”, a răspuns acesta.

Ștefan Gligor a răspuns la întrebarea despre manifestul de pe site-ul Partidului Schimbării, în care se propune ca partidele care nu au membri activi, nu au programe și nici activitate publică să fie eliminate, „chiar dacă periodic sunt scoase la vânzare”. Acesta a răspuns că deține informații despre mai multe formațiuni care ar fi fost vândute, însă probele trebuie prezentate de Procuratură „care, în Moldova, lipsește”.

Svetlana Chesari a fost întrebată despre dosarul penal inițiat în 2017, în care este vizată ea și soțul său, pentru delapidarea fondurilor europene la Criuleni. Chesari a răspuns că dosarul este fabricat la comandă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA impun o taxă suplimentară de $250 pentru viză: Cine o plătește și cum poate fi recuperată

Statele Unite vor impune vizitatorilor internaționali o nouă „taxă pentru integritatea vizelor” în valoare de cel puțin 250 de dolari, care se va adăuga la costurile deja existente pentru obținerea vizelor, conform unei prevederi din recenta lege de politică internă adoptată de administrația Trump. Taxa, considerată un „depozit rambursabil”, va putea fi recupertaă în cazul respectării condițiilor de ședere.

Potrivit CNN, Taxa se va aplica tuturor vizitatorilor care trebuie să obțină vize temporare de tip non-imigrant pentru a intra în SUA. Sunt vizați turiștii, oameni de afaceri, studenții internaționali și alți vizitatori temporari. În anul fiscal 2024, SUA a emis aproape 11 milioane de astfel de vize, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Turiștii și oamenii de afaceri din țările care fac parte din Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver Program) – inclusiv Australia și multe țări europene – nu au nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile.

Plata taxei va fi obligatorie în momentul eliberării vizei și nu vor exista scutiri de la plată. Conform prevederii din lege, călătorii care respectă condițiile vizei își pot recupera taxa după încheierea călătoriei.

Avocatul specializat în imigrație Steven A. Brown, partener la firma Reddy Neumann Brown PC din Houston, a descris această taxă ca pe un „depozit de garanție rambursabil”. Totuși, el a remarcat că mecanismul de rambursare nu este clar în acest moment.

„Este greu de spus care este scopul exact al taxei”, a declarat Brown într-un e-mail pentru CNN. „În general, taxele de imigrație acoperă costurile procesului de aprobare sau eliberare a vizei”, însă prevederea privind rambursarea ar putea însemna că sumele încasate vor fi returnate. „Într-o lume ideală, nu ar exista depășiri ale duratei vizei sau încălcări.”

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), instituția care implementează această taxă, nu a oferit încă detalii despre procesul de rambursare sau despre alte aspecte ale aplicării noii politici.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că taxa a fost instituită „pentru a susține prioritățile administrației de consolidare a aplicării legislației privind imigrarea, de descurajare a depășirii termenului legal al vizelor și de finanțare a securității la frontieră.”

Taxele nerambursate vor fi „depozitate în fondul general al Trezoreriei”, se menționează în lege.

Pentru anul fiscal 2025, taxa inițială va fi fie 250 de dolari, fie o sumă mai mare stabilită prin regulament. Aceasta va fi ajustată anual în funcție de inflație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: