Polițistul care a refuzat mita de $20 000 a fost avansat în grad înainte de termen
Full Article 2 minutes read

Polițistul care a refuzat mita de $20 000 a fost avansat în grad înainte de termen

Șeful Inspectoratului de Poliție Botanica din municipiul Chișinău, Sergiu Rusu, a fost avansat în grad înainte de termen. El a devenit comisar șef. Se întâmplă după refuzul și denunțarea unei mite de 20.000 de dolari. Suma de bani a fost propusă de un cetățean ucrainean în schimbul protejării unei afaceri clandestine. Individul a fost reținut de poliție pentru 72 de ore.

Ministrul de Interne Adrian Efros a subliniat importanța gestului de integritate al lui Sergiu Rusu și l-a prezentat drept exemplu pentru angajații Ministerului și Poliției.

„Vreau să mulțumesc domnului Sergiu Rusu pentru onestitatea și valorile promovate prin gestul său. El a demonstrat că în sistemul afacerilor interne activează oameni onești, oameni care apreciază valorile cu care au fost instruiți. Corupția reprezintă un risc eminent pentru securitatea Republicii Moldova și are efecte grave. Dar prin exemplul nostru trebuie să demonstrăm că putem eradica acest flagel. Această operațiune, în care a fost destructurată o grupare ce se ocupa cu activități ilegale, este o dovadă a angajamentului nostru. Gestul domnului Rusu este foarte apreciat și reprezintă un model de urmat pentru toți”, a subliniat Ministrul Adrian Efros.

***

Potrivit informațiilor deținute de Poliție, începând cu luna aprilie 2024, un grup de persoane, printre care doi cetățeni ai Ucrainei, aflându-se în mun. Chişinău, au organizat coruperea unui șef de Inspectorat de poliție din capitală, în schimbul oferirii protecției activității ilicite de prestare a serviciilor în domeniul „call-center”. Taxa de protecție ar fi constat în scutirea de eventualele controale efectuate de către instituțiile statului, afacerea menționată având conexiuni și cu alte oficii cu activități similare din Republica Moldova.

Astfel, în perioada aprilie-mai 2024, cetățenii Ucrainei au propus șefului Inspectoratului de poliție  mijloace bănești în sumă totală de 20 000 de  dolari SUA, fapta infracțională fiind documentată de  CNA, în comun cu Inspectoratul General al Poliției (IGP) și Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI.

În urma perchezițiilor, desfășurate la sediul call-centrului, au fost ridicate mijloace financiare în sumă cumulativă de circa 250 000 de lei, mai multe dispozitive electronice de stocare a informațiilor, dar și diverse înscrisuri aferent activității oficiului.

Ca rezultat, un cetățean al Ucrainei a fost reținut pentru 72 de ore.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: