Popescu a discutat la Bruxelles despre desfășurarea în Moldova a unei misiuni civile sub egida UE. Ce presupune
Full Article 2 minutes read

Popescu a discutat la Bruxelles despre desfășurarea în Moldova a unei misiuni civile sub egida UE. Ce presupune

Ministrul de Externe Nicu Popescu a discutat la Bruxelles despre posibilitatea desfășurării în țara noastră a unei misiuni civile de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comune a UE. Anunțul a fost făcut, pe 22 februarie, chiar de către oficial.

„Republica Moldova are un interes tradițional de a aprofunda cooperarea în materie de securitate cu UE, obiectivul principal ținând de consolidarea securității, stabilității și rezilienței în fața provocărilor externe”, se arată în mesajul vicepremierului.

Pentru a plasa această cooperare pe o platformă sistemică a fost inițiată discuția cu Uniunea Europeană privind posibilitatea desfășurării în Republica Moldova a unei misiuni civile de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comune a UE.

Obiectivele unei eventuale misiuni civile ar putea fi axate pe oferirea expertizei europene în sfera îmbunătățirii mecanismelor de gestionare a crizelor, contracarării amenințărilor hibride, consolidării securității cibernetice, contracarării dezinformării și a altor domenii aferente. În mod practic, experții europeni ce fac parte din astfel de misiuni de consiliere asistă autoritățile țărilor beneficiare în dezvoltarea legislației și politicilor relevante, crearea mecanismelor de coordonare și ajută în elaborarea și implementarea proiectelor de asistență.

Precizăm că, pe 21 februarie, Josep Borrell, șeful diplomației europene, a comunicat că Bruxelles examinează oportunitatea de a trimite o misiune în țara noastră în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE. Oficialul a subliniat că „Moldova are nevoie de susținere”.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: