Popșoi acuză Rusia de atacul cibernetic asupra Poștei Moldovei și a site-ului Moldova1: „Capacitățile noastre de apărare sunt încă modeste”
Full Article 2 minutes read

Popșoi acuză Rusia de atacul cibernetic asupra Poștei Moldovei și a site-ului Moldova1: „Capacitățile noastre de apărare sunt încă modeste”

În spatele atacului cibernetic de la Poșta Moldovei, care a avut loc în februarie 2024, ar sta Federația Rusă. De asemenea, hackerii ruși sunt cei care au atacat site-ul postului public de televiziune. Precizarea a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi în cadrul unui interviu pentru BBC, publicat pe 8 mai. Șeful diplomației moldovenești a declarat că capacitățile de apărare cibernetică ale țării noastre sunt „încă modeste”, însă a dat asigurări că autoritățile le fortifică cu ajutorul partenerilor externi.

Capacitățile noastre sunt încă modeste, dar le dezvoltăm, împreună cu partenerii noștri. Dar da, suntem o țintă constantă a atacurilor rusești asupra infrastructurii noastre, nu doar radiodifuzorului public, ci și oficiul poștal, instituțiile guvernamentale sunt vizate în mod regulat de hackeri, pe care experții îi atribuie Rusiei. Dar ne consolidăm reziliența, avem parteneriate puternice, inclusiv cu Marea Britanie, SUA și alți parteneri din Europa, pentru a ne ajuta să ne construim apărarea, inclusiv apărarea cibernetică”, a declarat Mihai Popșoi.

Precizăm că, pe 20 februarie, „Poșta Moldovei” a devenit ținta unui atac cibernetic, fiind vizat sistemul informațional. Astfel, prestarea serviciilor poștale și financiare a fost sistată până la recuperarea sistemului. Acestea au fost reluate parțial abia peste trei zile, pe 23 februarie, iar complet – pe 29 februarie. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a dat asigurări că datele personale ale clienților Poștei Moldovei nu au fost compromise, în urma atacului cibernetic.

Pe 27 și 28 aprilie, atacuri cibernetice asupra site-ului Moldova 1 au fost respinse cu succes.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: