Popșoi cere Israelului să îl extrădeze pe Șor, după ce Tauber a jignit poporul evreu prin comentariul despre Holocaust
Full Article 2 minutes read

Popșoi cere Israelului să îl extrădeze pe Șor, după ce Tauber a jignit poporul evreu prin comentariul despre Holocaust

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihai Popșoi a condamnat declarația parlamentarei Marina Tauber cu privire la Holocaust. Totodată, Popșoi a făcut apel la fortificarea relațiilor de prietenie dintre Moldova și Israel și a menționat că autoritățile de la Chișinău „contează” pe sprijinul Israelului pentru extrădarea deputatului condamnat penal Ilan Șor.

„Împreună cu statul Israel și comunitatea evreiască, condamn declarațiile Marinei Tauber cu privire la Holocaust. Afirmațiile lansate de ea în calitate de reprezentant al Parlamentului sunt jignitoare și trebuie taxate univoc. Este îngrijorător faptul că liderul partidului ȘOR, Ilan Shor, dar și Marina Tauber, care au comis nenumărate ilegalități pentru care sunt cercetați penal, creează disensiuni în societate prin răspândirea falsurilor”, a comentat Mihai Popșoi declarația Marinei Tauber.

În același timp, Popșoi a amintit că deputatul condamnat la 15 ani de închisoare Ilan Șor se află în Israel.

Republica Moldova mereu a avut relații bune de colaborare cu Israelul și vom depune tot efortul pentru a fortifica dialogul moldo-israelian și relația de prietenie bilaterală. Contăm pe sprijinul Israelului în extrădarea condamnatului penal Ilan Șor pentru a-și ispăși pedeapsa conform deciziei executorii a Curții de Apel”, a menționat deputatul PAS.

***

Ambasadorul statului Israel Joel Lion s-a arătat ofensat de declarația deputatei Marina Tauber, care a zis că „Maia Sandu, susținută de UE, comite un genocid împotriva evreilor pe teritoriul Republicii Moldova”. Într-un mesaj pe Twitter, diplomatul cere reacția autorităților de la Chișinău.

A reacționat și Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, care a publicat o scrisoare deschisă privind incidentele de negare şi distorsionare a Holocaustului.

***

Consiliul Uniunii Europene a decis, pe 30 mai, să sancționeze mai multe persoane, pentru destabilizarea situației din Republica Moldova. Din listă face parte și deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber.  Sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România vizează înghețarea fondurilor deținut de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: