Popșoi, despre noul ambasador rus la Chișinău: „Oare ne imaginam noi că o să ne trimită pe cineva care va purta ie, va vorbi românește?”
Full Article 4 minutes read

Popșoi, despre noul ambasador rus la Chișinău: „Oare ne imaginam noi că o să ne trimită pe cineva care va purta ie, va vorbi românește?”

Instituțiile statului l-au verificat timp de câteva luni pe Oleg Ozerov, care va prelua funcția de ambasador rus la Chișinău, și nu au găsit informații despre el care să indice că ar putea afecta Republica Moldova. Declarația a fost făcută ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în cadrul ediției din 11 septembrie a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Diplomatul a mai menționat că autoritățile nu au respins candidatura lui Ozerov, în pofida retoricii sale discutabile, din cauza riscului unei „opțiuni mult mai proaste” și dăunării misiunii diplomatice moldovenești din Rusia, de care au nevoie cetățenii noștri din această țară. 

Moderatorul emisiunii, Alexandru Cozer, a invocat câteva date din biografia lui Oleg Ozerov, mai cu seamnă, declarații despre superioritatea etniei ruse și atacuri verbale la adresa instituțiilor internaționale. În acest context, l-a întrebat pe Mihai Popșoi a fost întrebat dacă autoritățile nu văd o problemă când o asemenea persoană este trimisă la Chișinău în calitate de ambasador.

Noi am mai avut, nu atât de demult, un ambasador foarte vocal la Chișinău. Este adevărat, ambasadorul care pleacă acum (Oleg Vasnețov – n. r.) nu a fost atât de vocal, comparativ cu predecesorul său, care a fost apoi la București. Nu este nimic nou, această retorică este cunoscută. Oare ne imaginam noi că o să ne trimită în calitate de ambasador pe cineva care va purta ie, va vorbi românește?”, a răspuns ministrul.

Moderatorul a remarcat, în contextul activității controversate a lui Oleg Ozerov, că autoritățile de la Chișinău ar fi putut să respingă candidatura acestuia în calitate de ambasador ruse în Republica Moldova. În replică, Mihai Popșoi a declarat că acest lucru ar implica riscul unei „opțiuni mult mai proaste”.

După ce jurnalistul a remarcat și ulterior că Chișinăul ar putea refuza candidaturile controversate propuse de Moscova, ministrul de Externe a justificat că acest lucru ar putea „pune la bătaie” misiunea diplomatică a țării noastre din Rusia.

Dvs. aveți o poziție mult mai confortabilă pentru că nu aveți responsabilitatea coordonării politicii externe a Republicii Moldova. Și nu aveți responsabilitatea miilor de cetățeni ai Republicii Moldova din Federația Rusă, care au nevoie de o ambasadă funcțională acolo, care au nevoie de prestarea serviciilor consulare zi de zi. De aceea, desigur, este mult mai ușor în postura dvs. să faceți asemenea declarații. Eu sunt constrâns de responsabilitățile pe care le am, de respectarea drepturilor cetățenilor noștri din Federația Rusă, ca și oriunde în altă parte”, a menționat el.

Mihai Popșoi a adăugat că Oleg Ozerov a fost verificat de instituțiile abilitate ale statului, nefiind găsite informații despre el care să indice că ar putea afecta Republica Moldova.

Dacă se adeveresc careva activități în detrimentul Republicii Moldova și declarații care fac incompatibilă numirea sa în calitate de ambasador, cu siguranță, putem reveni. Dar la moment, asemenea declarații nu au fost găsite. (…) Evaluările care au fost făcute de instituțiile abilitate câteva luni nu au găsit informații care să afecteze în mod direct Republica Moldova”, a spus diplomatul.

Totodată, ministrul de Externe a declarat că ambasada Federației Ruse în Republica Moldova va acționa „în strictă conformitate” cu Convenția de la Viena. „Și când vor exista abateri, dacă acestea vor exista, vor fi sancționate dur, așa cum acest lucru s-a întâmplat și cum au dovedit în fapte, în ultimii câțiva ani”.

Precizăm că, pe 10 septembrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care l-a desemnat în calitate de ambasador în Republica Moldova pe Oleg Ozerov.

Ozerov este diplomat de meserie, activând la Ministerul rus al Afacerilor Externe din anul 1981. În perioada 2001-2005 a fost consilier superior, șef al Secției pentru reglementarea în Orientul Mijlociu din cadrul Departamentului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al MAE-ului Federației Ruse, iar din 2005 până în 2010 – director adjunct al departamentului. Între 2010 și 2017, Ozerov a activat în calitate de ambasador al Rusiei în Arabia Saudită, iar în septembrie 2011 a devenit și reprezentant permanent al Federației Ruse la Organizația Cooperării Islamice. Din 2017 până în 2020 a fost director adjunct al Departamentului Africa al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. Iar din 18 mai 2020, a condus secretariatul Forumului de parteneriat Rusia-Africa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: