Popșoi, întrebat dacă Vasnețov a fost convocat în cazul „curierilor” lui Șor: „Are deja abonament la MAE”
Full Article 4 minutes read

Popșoi, întrebat dacă Vasnețov a fost convocat în cazul „curierilor” lui Șor: „Are deja abonament la MAE”

Vicepremierul Mihai Popșoi, tot el ministru al Afacerilor Externe (MAE), a comentat descinderile de la Aeroport din 22 aprilie, în urma cărora au fost ridicați în numerar, de la pasagerii care au aterizat de la Moscova, peste 20 de milioane de lei. Șeful diplomației a calificat situația drept regretabilă. „Este complicat când vezi cât de departe este gata să meargă Rusia, dar mai cu seamă unii cetățeni”, a declarat Popșoi în cadrul emisiunii „Bună seara”, de la Moldova 1. Întrebat dacă ambasadorul Rusiei în Moldova a fost convocat la Minister după acest caz, Popșoi a spus că Oleg Vasnețov „are deja abonament la MAE”.

„Am văzut la Aeroport această caravană, cărăuș de bani, pentru că ne uitam cu câtă râvnă încercau să lupte acele doamne. Când intri într-o luptă cu oamenii legii, care își fac munca onest, după care să aflăm că de fapt toți aveau buzunarele burdușite cu bani… practic 1 milion de dolari au fost confiscați de la acele persoane care au venit de la Moscova cu acel zbor. E complicat când vezi cât de departe este gata să meargă Federația Rusă, dar mai cu seamă unii cetățeni de ai noștri pentru a face jocul altui stat, un joc meschin”, a declarat Mihai Popșoi.

Întrebat dacă ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, a fost notificat după acest caz, Popșoi a spus: „Îl notificăm regulat. Are deja cumva abonament la MAE. Îl chemăm regulat pentru a-i exprima protestul nostru, așa cum am făcut-o și în contextul așa-ziselor alegeri organizate ilegal în teritoriul din stânga Nistrului. De fiecare dată ne exprimăm protestul”.

Șeful diplomației de la Chișinău a reiterat, în acest context, necesitatea de a crește reziliența instituțiilor statului pentru a putea nu doar acționa post-factum, dar și a preveni astfel de cazuri.

„Atunci când îți vinzi interesul național și propria țară, oricât de mulți bani ai primi, această recompensă este incomensurabilă cu impactul negativ pe care îl cauzezi țării tale. (…) Să încerci să sabotezi demersul național, de integrare europeană, este soră cu trădarea o asemenea abordare”, a mai spus Mihai Popșoi.

Șeful diplomației de la Chișinău a precizat că relațiile dintre Moldova și Rusia au ajuns „la cel mai jos nivel din istoria diplomației”. Potrivit lui, comunicarea cu Kremlinul are loc, în prezent, doar la nivelul celor două ambasade – din Chișinău și Moscova.

***

Amintim că oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția din Republica Moldova în Rusia, a creat pe 21 aprilie, blocul politic „Victoria”. Șor a anunțat că formațiunea va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an. Evenimentul a fost organizat la Moscova, în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Detalii – AICI.

La întoarcerea în țară, în seara zilei de 22 aprilie, mai mulți participanți la eveniment și oameni care s-au întors din Moscova s-au plâns că le-au fost luate pașapoartele. Acțiunea a fost denunțată de Șor și de liderii partidelor afiliate acestuia, cu care a creat blocul „Victoria”. Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat pentru NM, într-o reacție, că pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor „moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare”. Prin urmare, potrivit instituției, s-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului. Detalii – AICI.

Pe 23 aprilie, oamenii legii au anunțat că au descins cu peste 150 de percheziții, marea majoritate la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce au fost informați că mai multe persoane care au participat, inclusiv la Moscova, la crearea blocului „Victoria”, urmau să aducă în țară, prin contrabandă, mijloace bănești ce depășeau 16 mii unități convenționale, echivalentul a 800 de mii de lei. Banii erau destinați finanțării partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Șor”, a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. Potrivit autorităților de drept, suma totală găsită depășește 20 de milioane de lei. Pentru „serviciile” lor, „curierii” oligarhului fugar Ilan Șor au fost remunerați cu bani. Sumele oscilează între 300 și 500 de euro. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: