„Portugalia vă susține visul”. Președintele portughez spune că țara sa va sprijini integrarea europeană a Moldovei
Full Article 4 minutes read

„Portugalia vă susține visul”. Președintele portughez spune că țara sa va sprijini integrarea europeană a Moldovei

În cadrul vizitei la Lisabona, președinta Maia Sandu și omologul său portughez Rebelo de Sousa au susținut o conferință de presă. Șefa statului a declarat că Republica Moldova speră că Portugalia va susține deschiderea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană pentru țara noastră. La rândul său, Rebelo de Sousa a dat asigurări că țara sa susține eurointegrarea Moldovei.

În cadrul conferinței, Maia Sandu a vorbit despre relația dintre Moldova și Portugalia. Șefa statului a spus că acesta este consolidată de diaspora moldovenească din Portugalia și colaborarea bilaterală dintre cele două țări.

Moldova și Portugalia sunt parteneri puternici. În acest an, marcăm 30 de ani de relații diplomatice între țările noastre. (…) De atunci, mulți moldoveni și-au făcut viața aici, în frumoasa dumneavoastră țară, și sunt bine integrați. (…) Ei ne permit să construim punți și înțelegere între națiunile noastre. (…) Anul trecut a adus mai multe semnale puternice de intensificare a cooperării, inclusiv un acord de parteneriat economic și un acord comun în domeniile lingvisticii, educației, științei și tehnologiei, culturii, sportului, tineretului și mass-media”, a spus aceasta.

Totodată, șefa statului a salutat faptul că Parlamentul de la Lisabona a înființat un grup de prietenie cu Moldova la începutul acestui an, menționând că acest lucru demonstrează angajamentul față de relațiile moldo-portugheze la nivel parlamentar.

Maia Sandu a declarat că a vorbit cu omologul său portughez despre parcursul Moldovei în calea spre aderarea la UE.

Suntem inspirați și învățăm din parcursul transformator al Portugaliei în ceea ce privește consolidarea democratică de la aderarea la UE, acum mulți ani. Moldova se schimbă deja ca urmare a relației noastre tot mai strânse cu UE și în pregătirea pentru negocierile de aderare. Comerțul nostru se îndreaptă din ce în ce mai mult către Europa. Mai mult de 60% din tot ceea ce vindem în străinătate merge deja în UE. De asemenea, reformăm în profunzime sistemul judiciar și ne dublăm eforturile pentru a învinge corupția”, a menționat ea.

Lidera de la Chișinău a menționat că este de părere că extinderea UE nu va fi doar în beneficiul Moldovei, ci și al Europei.

Într-o lume în care Rusia își amenință vecinătatea cu forța militară sau cu războiul hibrid, extinderea este o investiție în securitatea colectivă. O Moldovă stabilă, puternică și democratică este pregătită să acționeze în calitate de furnizor de securitate de încredere al UE în est. Prin consolidarea legăturilor noastre, urmărim să securizăm și mai mult frontiera estică a UE. Nu este vorba doar de aspirațiile Moldovei în ceea ce privește UE, ci de o viziune comună a unui continent european mai stabil, mai sigur și mai prosper”, a spus aceasta.

În acest context, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova mizează pe suportul Portugaliei în procesul de declanșare a negocierilor de aderarea la UE.

Sper că la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, din decembrie, se va decide începerea negocierilor de aderare cu noi. Sperăm în sprijinul puternic al Portugaliei în această chestiune, atât la reuniunea Consiliului, cât și în perioada premergătoare acesteia. Acest lucru ar trimite un mesaj că democrația, îmbunătățirea economică și pacea vor prevala asupra guvernării autoritare, a intimidării și a amenințărilor. Așa cum Portugalia a căutat o nouă direcție atunci când a aderat la UE, la fel face și Moldova. Credem că acest lucru va consolida progresul nostru democratic și economic și va aduce beneficii pentru stabilitatea comună a Europei”,  a spus președinta.

La rândul său, liderul de la Lisabona a dat asigurări că țara sa sprijină aderarea Republicii Moldova la UE. „Portugalia vă susține visul”, a spus politicianul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: