Dorin Recean

Premierul desemnat, Dorin Recean, și-a anunțat echipa. Funcția de ministru pentru Digitalizare lipsește

Premierul desemnat, Dorin Recean, și-a anunțat echipa pe pagina sa de Facebook. De menționat că în noua componență a Executivului a dispărut funcția de vicepremier pentru Digitalizare, deținută anterior de către Iurie Țurcanu. Noul prim-ministru va avea 4 adjuncți.

“Împreună cu această echipă voi merge mâine în Parlament să prezint programul de guvernare și să cer votul de sprijin”, a menționa Dorin Recean.

Astfel, viitorul prim-ministru Dorin Recean va avea patru adjuncți: Dumitru Alaiba, vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării (în Guvernul Gavrilița – doar Ministerul Economiei), Nicu Popescu – vicepremier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Bolea – vicepremier și ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare și Oleg Serebrian – vicepremier pentru Reintegrare.

Noii miniștri sunt:

Veronica Sirețeanu – ministru al Finanțelor

Veronica Mihailov-Moraru – ministru al Justiției

Lilia Dabija – ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Victor Parlicov – ministru al Energiei

De asemenea, în noul executiv se vor regăsi și foștii miniștri:

Ala Nemerenco – ministru al Sănătății

Anatolie Nosatîi – ministru al Apărării

Anatolie Topală – ministru al Educației și Cercetării

Alexei Buze – ministru al Muncii și Protecției Sociale

Sergiu Prodan – ministru al Culturii

Iordania Rodica Iordanov – ministru al Mediului

 

Ulterior, Recean și-a actualizat fotografia de copertă cu sloganul: „Moldova Europeană – disciplină, dezvoltare, securitate”.

Premierul desemnat Dorin Recean își va prezenta programul de guvernare și echipa în plenul parlamentului pe 16 februarie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: