Hub NATO la Ungheni pentru transport de armament în Ucraina? Recean: Fals!
Full Article 3 minutes read

Hub NATO la Ungheni pentru transport de armament în Ucraina? Recean: Fals!

Informația care circulă pe canalele de Telegram pro-ruse despre faptul că complexul logistic multimodal care va fi construit în Berești, raionul Ungheni, ar fi de fapt un „hub NATO pentru livrarea de armament în Ucraina” este FALSĂ. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean într-un interviu pentru NewsMaker, publicat pe 1 august. Șeful Guvernului de la Chișinău a menționat că construcția acestui complex urmărește dezvoltarea unei infrastructuri mai eficiente pentru comerț. 

Premierul Recean a fost întrebat dacă informația din mediul online privind construcția unui așa-zis „hub NATO pentru livrarea armelor din România în Ucraina” la Berești, unde se va dezvolta un complex logistic multimodal este falsă.

Este fals. Și nu este unicul fals. Bereștiul se construiește la solicitarea în mod special a producătorilor noștri din domeniul agricol, pentru că ei au nevoie de o modalitate eficientă de transbordare și, corespunzător, exportare a produselor noastre, inclusiv a produselor cerealiere. Dar noi mai avem fructe, legume, la noi acum crește, inclusiv comerțul cu materiale de construcție, avem foarte multe companii care produc diferite piese și utilaje și așa mai departe. Și îți trebuie o modalitate eficientă, pe un terminal multimodal… Ce înseamnă multimodal? Asta înseamnă că există și drumuri, și cale ferată, acolo este în proximitate și râul Prut. În așa fel încât să ai o infrastructură eficientă pentru comerț”, a declarat Dorin Recean.

La întrebarea de precizare dacă viitorul complex din Berești nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina, premierul a spus: „Absolut nicio legătură”.

Precizăm că, în luna mai, Guvernul a anunțat că intenționează să dezvolte primul complex logistic multimodal din Republica Moldova, la stația feroviară din satul Berești, raionul Ungheni. Pe 10 iulie, la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), au fost prezentate rezultatele studiului de fezabilitate privind construcția complexului logistic multimodal.

Astfel, studiul a indetificat trei opțiuni pentru amplasarea și configurarea acestuia.

Complexul va fi construit pe un teren de aproximativ 18 de hectare, proprietate a statului. Proiectul prevede dezvoltarea unei infrastructuri moderne care să acopere toate tipurile de transport terestru de mărfuri. Aceasta va include căi de acces feroviare și rutiere, macarale pentru containere, platforme de operare a mărfurilor și depozite, asigurând astfel o operare eficientă și rapidă.

Potrivit MDED, obiectivul principal al proiectului este transformarea terminalului Berești într-un nod logistic regional. Acesta va facilita accesul Republicii Moldova la coridoarele de transport internaționale, contribuind astfel la integrarea țării în rețeaua globală de transport și logistică.

După anunțarea planurilor pentru realizarea proiectului economic, a început o campaniei de dezinformare despre acesta, scrie portalul Stop Fals. Campania de dezinformare a demarat pe canalul de Telegram pro-rus Два майора, care publicat o postare intitulată „Au fost anunțate planurile de creare a unui nou obiect pentru transportarea mărfurilor militare în Ucraina”. Ulterior, informația a fost preluată și de alte canale de Telegram, site-uri și conturi de Facebook care sprijină invazia rusă din Ucraina și difuzează narative favorabile Kremlinului, unele din ele amplificând narațiunea. Astfel a ajuns să fie tirajată informația falsă precum că la Berești se va construi „un hub logistic militar prin care NATO va livra arme din România în Ucraina”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: