Premiul Nobel pentru Literatură 2024 a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang
Full Article 2 minutes read

Premiul Nobel pentru Literatură 2024 a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang

Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit în 2024 scriitoarei sud-coreene Han Kang „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”.

Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură din 2024 s-a născut în 1970 în orașul Gwangju din Coreea de Sud, înainte de a se muta cu familia la Seul, la vârsta de nouă ani. Ea provine dintr-o familie literară, tatăl său fiind un romancier renumit. Pe lângă scris, s-a dedicat și artei și muzicii, aspect care se reflectă în întreaga sa operă literară.

Han Kang și-a început cariera în 1993, odată cu publicarea mai multor poezii în revista „Literatură și Societate”. Debutul său în proză a avut loc în 1995, cu colecția de povestiri „Dragostea din Yeosu”, urmată curând de alte lucrări în proză, atât romane, cât și povestiri.

Han Kang este prima persoană născută în Coreea de Sud care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură și doar a doua din istoria acestei țări care a fost premiată cu un Nobel. Fostul președinte sud-coreean Kim Dae-jung a câștigat în 2020 Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de reconciliere cu Coreea de Nord și Japonia, dar și promovarea democrației și drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: