Liderii UE au aprobat noi sancțiuni pentru Belarus. Presa de la Minsk a difuzat o înregistrare cu Roman Protasevici (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Liderii UE au aprobat noi sancțiuni pentru Belarus. Presa de la Minsk a difuzat o înregistrare cu Roman Protasevici (VIDEO)

Presa de stat din Belarus a difuzat în seara de 24 mai o înregistrare video în care apare Roman Protasevici, fostul redactor al canalului de Telegram NEXTA, care a crtiticat vehement conducerea țării și a îndemnat cetățenii să participe la proteste. În imagini, tânărul susține că „nu are probleme de sănătate” și că, în prezent, „depune mărturie cu privire la organizarea dezordinilor în masă în orașul Minsk”. Între timp, liderii UE au aprobat impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului. 

Din imagini se vede că Protasevici are o rană în regiunea frunții.

Între timp, gruparea HAMAS a negat orice implicare în „minarea” avionului Ryanair care efectua o cursă din Grecia spre Lituania și în care se afla Protasevici, când aparatul de zbor a fost forțat de către forțele militare aeriene beloruse să aterizeze de urgență la Minsk.

De asemenea, mai multe țări au anunțat că sistează zborurile în cadrul spațiului aerian al Belarusului. Un anunț similar a fost făcut inclusiv de compania Lufthansa, scrie canalul de Telegram NEXTA.

Consiliul European a condamnat aterizarea forțată a avionului Ryanair în Belarus și reținerea jurnalistului Roman Protasevici, precum și a iubitei acestuia, Sofia Sapegi, scrie portalul Meduza.

Într-o declarație adoptată luni seara, șefii de stat și de guvern din UE cer impunerea de sancțiuni atât împotriva unor „entități”, cât și a unor persoane particulare din Belarus. Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE.  De asemenea, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului, scrie AGERPRES.

Liderii europeni cer, de asemenea, Organizației Internaționale a Aviației Civile să deschidă de urgență o anchetă asupra acestui „incident fără precedent și inacceptabil”.  Un alt punct al declarației arată că liderii europeni sunt solidari cu Letonia în urma „expulzării nejustificate” a diplomaților săi acreditați la Minsk.

Este o declarație de principiu adoptată de liderii europeni, detaliile concrete ale măsurilor luate împotriva Minskului urmând să fie stabilite de oficiali, diplomați și juriști în perioada următoare.

***

Pe 23 mai, autoritățile din Belarus au forțat echipajul unui avion al companiei Ryanair, care efectua o cursă Atena-Vilnius, să aterizeze de urgență la Minsk. După aterizare, au fost reținuți doi pasageri – Roman Potrasevici și Sofia Sapega.

Autoritățile din Belarus au declarat că aeroportul din Minsk a fost anunțat cu privire la faptul că la bordul aeronavei se afla o bombă. Mesajul ar fi fost trimis din partea grupării extremiste HAMAS (aceasta a negat).

Protasevici este acuzat de organizarea dezordinilor în masă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: