Presa rusă: un militar din Moldova, care lupta în Ucraina de partea Rusiei, va fi expulzat
Full Article 3 minutes read

Presa rusă: un militar din Moldova, care lupta în Ucraina de partea Rusiei, va fi expulzat

Ghenadi Fedco, un bărbat originar din Republica Moldova, care ar fi membru al detașamentului de voluntari Skif, și care a luptat de partea Rusiei în războiul declanșat în Ucraina, urmează a fi expulzat, informează presa rusă pe 16 septembrie. Potrivit sursei, decizia a fost luată de o instanță de judecată. Fedco a fost reținut de polițiștii de frontieră pe 12 septembrie la punctul de control dintre așa numita „Republica Populară Luhansk” și regiunea Rostov. Tribunalul din orașul Donețk (regiunea Rostov, care nu trebuie confundat cu Donețkul din RPD) a decis expulzarea sa în Moldova. Redacția Newsmaker a solicitat un comentariu de la Ministerul Afacerilor Externe, dar deocamdată nu am primit niciun răspuns.

Fedco a fost acuzat de încălcarea regulilor de înregistrare a migrației. El ar fi părăsit zona de conflict pentru a reînnoi contractul, însă din cauza implicării sale pe front nu a reușit să-și actualizeze statutul de migrație. Presa rusă mai menționează că foștii colegi ai acestuia și-au exprimat îngrijorarea că, odată ajuns în Moldova, Fedco ar putea fi condamnat pentru mercenarism și, în cel mai rău caz, ar putea fi predat serviciilor speciale ucrainene, unde „ar putea fi supus torturii”.

Reprezentanta Ministerului rus de Interne, Irina Volk, a declarat că incidentul a atras atenția Direcției Principale pentru Probleme de Migrație, care „a preluat cazul sub control”. Situații similare au avut loc anterior cu alți voluntari din Serbia și Uzbekistan, care au fost lăsați în Rusia după ce au apelat la autorități pentru ajutor.

Într-un caz din aprilie, un voluntar sârb, Aleksandar Jokic, s-a confruntat cu riscul de a fi deportat în Serbia, unde risca o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru mercenarism. În urma unui apel către președintele rus Vladimir Putin, Jokic a primit asigurări că nu va fi deportat și va putea obține cetățenia rusă. Deputatul Dumei de Stat Alexander Khinshtein a jucat un rol important în acest caz, intervenind și pentru alți voluntari aflați în situații similare, inclusiv pentru un fost luptător al grupului Wagner, care a reușit să rămână în Rusia și să primească azil temporar.

Această decizie a instanței de expulzare a lui Fedko subliniază complexitatea legală și provocările cu care se confruntă voluntarii străini care participă la operațiunile militare speciale din Rusia.

De menționat că, potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Angajarea, instruirea, finanţarea sau altă asigurare a mercenarilor, precum şi folosirea lor într-un conflict armat, în acţiuni militare sau în alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului, se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: