Presa rusă: Wagner a lui Prigojin a primit peste 858 miliarde de ruble de la autoritățile Rusiei 
Full Article 2 minutes read

Presa rusă: Wagner a lui Prigojin a primit peste 858 miliarde de ruble de la autoritățile Rusiei 

Gruparea Wagner a lui Evgheni Prigojin a primit peste 858 miliarde de ruble (mai mult de 8,9 miliarde de euro) prin contracte guvernamentale. Declarația a fost făcută de prezentatorul Dmitrii Kiseleov în timpul emisiunii „Vesti Nedeli” de la postul de televiziune Rossia-1, scrie Ria Novosti pe 2 iulie. 

În plus, a menționat publicația, potrivit lui Kiseleov, holdingul lui Prigojin „Konkord” a oferit servicii publice pentru 845 miliarde de ruble.

„Înființată de Evgheni Prigojin, compania militară privată Wagner a primit mai mult de 858 miliarde de ruble în baza contractelor încheiate cu statul. Este sub un trilion. În cadrul altor contracte, holdingul Konkord al lui Prigojin a furnizat servicii pentru suma de 845 miliarde de ruble”, a spus Kiseleov.

El nu a precizat pentru ce perioadă autoritățile ruse au plătit acești bani și nici nu a spus de unde are informația.

După cum notează Meduza, autoritățile ruse au afirmat în repetate rânduri că grupul Wagner nu are nici o legătură cu statul. Cu toate acestea, pe 27 iunie, președintele rus Vladimir Putin a spus că autoritățile ruse au finanțat „în totalitate” activitățile grupului Wagner. Potrivit lui, întreținerea acestuia „numai din mai 2022 până în mai 2023” a costat bugetul rus 86,3 miliarde de ruble. Alte 110 miliarde de ruble, potrivit lui Putin, statul le-a alocat pentru plățile de asigurări ale mercenarilor.

***

În dimineața zilei de 24 iunie 2023, Evgheni Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Liderul mercenarilor Wagner a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. El a cerut înlăturarea lui Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării al Rusiei, acuzând înalți oficiali de stat de corupție.

Rusia a adoptat măsuri sporite de securitate anti-teroriste la Moscova și în regiunile de sud ale țării. În seara zilei, după negocierile cu Putin și Lukașenko, Prigojin a anunțat brusc oficial că își retrage trupele și că revine pe câmpul de luptă din Ucraina.

Conform presei din Rusia, Prigojin a înaintat până la 200 km depărtare de capitala Moscova, în doar o zi.

Kremlinul a declarat, după încheierea rebeliunii, că Prigojin va merge în Belarus, iar mercenarii săi – în taberele de pe câmpul de luptă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: