Președintele Comisiei Pre-Vetting a izbucnit în râs la întrebarea dacă va demisiona (VIDEO)
Full Article 4 minutes read

Președintele Comisiei Pre-Vetting a izbucnit în râs la întrebarea dacă va demisiona (VIDEO)

Președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, a comentat, pentru prima dată, materialul jurnalistic publicat la Chișinău, care conține informații care pun la îndoială reputația sa. Șeful comisiei responsabilă de verificarea integrității judecătorilor din Moldova consideră că scandalul iscat reprezintă nu atât „un atac” la persoana sa, cât „un atac” la munca Comisiei Pre-Vetting și la parcursul de integrare europeană a Moldovei. Herman von Hebel a declarat, izbucnind în râs, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, că nu intenționează „deloc” să își dea demisia, în ciuda criticilor și solicitărilor în acest sens.

Herman von Hebel a negat, în timpul emisiunii, acuzațiile prezentate în investigația aticorupție.md, care a fost făcută publică pe data de 25 martie.

„Dacă tot ceea ce scrie în acel articol ar fi fost adevărat, eu nu m-aș fi aflat aici, niciodată nu m-aș fi considerat să fiu acea persoană într-o funcție potrivită ca să fiu președinte al Comisiei Pre-Vetting, deoarece în mod clar doar persoane care au integritate de nivel înalt pot să fie în astfel de funcție. (…) Vedem și în Moldova, întotdeauna o să fie o anumită critică în jur. Aceasta este o parte necesară a unui asemenea proces, mai ales când este vorba de oameni care se simt că funcția lor ar putea fi cumva amenințată și să o piardă. Este, probabil, o reacție umană să se comporte așa atunci când demonstrezi o critică puternică față de proces. Asta s-a întâmpla atunci, asta văd că se întâmplă și acum în Moldova. În acest sens, acest articol nu îl văd atât ca o problemă despre ce s-a întâmplat la Curte, dar de ce oamenii din Moldova ar fi interesați de ceea ce s-a întâmplat la acea curte din Haga 6, 7, 8, 9 ani în urmă? Eu nici măcar nu văd asta ca un atac la persoana mea, ci văd ca un atac la munca făcută de Comisia Pre-Vetting, la munca comisiilor de vetting și un atac asupra procesului pe care îl are Moldova, guvernarea Republicii Moldova, cel de aderare la UE. Iată de ce eu nu am reacționat. Nu credeam că era necesar, pentru că de fapt situația a fost alta”, a declarat Herman von Hebel.

Întrebat dacă intenționează să își prezinte demisia, urmare a scandalului de integritate în care este vizat, președintele Comisiei Pre-Vetting a izbucnit în râs: „Nu, deloc. Nu, nu văd un motiv pentru a-mi da demisia”.

Herman von Hebel a fost întrebat, în context, dacă intenționează să atace în instanță redacția anticorupție.md, după investigația publicată. „Nu, nici prin minte nu mi-a trecut. Eu cred în libertatea de exprimare, jurnaliștii nu au decât să scrie ce doresc. Eu îmi continui activitatea în calitate de președinte al Comisiei Pre-Vetting alături de colegii mei și continuăm să muncim din greu”, a conchis el.


***

Amintim că portalul anticorupție.md scria pe 25 martie că Herman von Hebel ar fi fost implicat, în 2018, într-un scandal la Curtea Internațională Penală de la Haga, unde a activat în calitate de grefier timp de cinci ani, din 2013. Potrivit sursei citate, care face trimitere la presa din Olanda, von Hebel ar fi fost acuzat că ar fi realizat o reformă care ar fi adus prejudicii financiare considerabile Curții, de cel puțin 760 de mii de euro. Detalii – AICI. Comisia Pre-Vetting a venit cu o reacție oficială, pe 27 martie, în care a calificat acuzațiile drept „nefondate”. De asemenea, Comisia a anunțat că Herman von Hebel va rămâne la șefia Comisiei Pre-Vetting „până la finalizarea completă a activităților acesteia, în lunile următoare”. Detalii – AICI.

NM a analizat recent „petele întunecate” din cariera avocatului olandez von Hebel și consecințele pe care le-ar putea provoca acest scandal. Detalii – în subiectul semnat de Alexandr Nugmanov, AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: