magistrat.md

Președintele Curții de Apel Chișinău a depus cerere de demisie

Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a depus cerere de demisie. Anunțul a fost făcut de Dorel Musteață, președintele Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

La ședința din 18 martie, Musteață a spus că în adresa CSM a parvenit cererea de demisie a lui Clima.

La fel, CSM a primit o cerere de demisie de la un judecător de la Curtea Supremă de Justiție. Musteață nu a precizat despre cine este vorba.

Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău pe data de 2 septembrie 2020, prin decretul semnat de Igor Dodon. El este judecător din 2006. În 2017 a început să lucreze la Curtea de Apel Chișinău. Pe 21 iunie 2018, Clima a decis menținerea deciziei primei instanțe privind anularea alegerilor primarului municipiului Chișinău, scrutin câștigat de Andrei Năstase. În toamna lui 2019, în componența altui colegiu, Clima a recunoscut mandatul de primar al liderului Platformei DA. Înainte de asta, CEDO a acceptat plângerea lui Năstase și a solicitat autorităților din Chișinău mai multe lămuriri în privința acestui dosar.

În mai 2019, Clima a preluat conducerea Asociației de Judecători ai Moldovei, care în toamna anului 2019 a încercat, ilegal, să demită membrii CSM și a organizat în acest scop două adunări generale a judecătorilor.

În toamna anului 2019, colegiul în componența căruia a intrat Clima a anulat decizia CSM privind revocarea mandatului judecătorului CSJ Oleg Sternioală. În ianuarie 2020, Clima a încercat să devină judecător la CSJ, înșă CSM a respins solicitarea. Membrul CSM Dorel Musteață a declarat că, în 2016, Clima a aprobat transferul a $700 mii de la o companie offshor din Panama, legată cu Metalferos. Musteață a remarcat că inspecția judiciară din cadrul CSM a vrut să verifice acest dosar, însă acesta a fost preluat de către Procuratura Anticorupție. Pe 24 iulie 2020, inspecția judiciară a decis să nu îl tragă la răspundere disciplinară pe Clima. Dorel Musteață a declarat că va contesta decizia.

Potrivit declarației sale de venituri, în 2019, Clima a obținut 379 mii de lei, a primit o compensație de la o companie de asigurări în mărime de 119 mii de lei și 30 de mii de dolari de la tatăl și fratele său pentru educația fiului. Judecătorul deține două loturi de teren și un apartament cu o suprafață de 193,8 metri pătrați. Acesta mai deține două apartamente cu suprafața de 70,1 metri pătrați și, respectiv, 55,7 metri pătrați. Familia judecătorului deține un automobil Land Rover Discovery Sport în valoare de €38 mii și un Volkswagen Passat Comfortline de 20 de mii de euro.

Pe 3 decembrie, magistratul Vladislav Clima a anunțat că a demisionat din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

Pe 31 decembrie 2021, judecătorul Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat decretul emis de președinta țării Maia Sandu pe 28 mai 2021. Hotărârea a fost luată de către judecătorul Alexei Paniș.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: