presedinte.md

Președintele Maia Sandu a discutat, la Bruxelles, despre perspectiva relației cu Uniunea Europeană pe diverse domenii de cooperare

Perspectiva relației cu Uniunea Europeană pe diverse domenii de cooperare a fost discutată pe 18 ianuarie de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul întrevederilor cu domnii Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Administrație, Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție, și Valdis Dombrovskis, Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor.

Despre aceasta a anunțat președinția într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, Maia Sandu le-a mulțumit oficialilor europeni pentru susținerea acordată țării noastre de-a lungul timpului și pentru faptul că au promovat interesele cetățenilor chiar și în perioade când la nivelul conducerii țării erau încălcate valorile și principiile europene la care a aderat Republica Moldova.

„Republica Moldova pășește într-o nouă etapă de cooperare cu țările partenere – o relație bazată pe transparență și pe încredere reciprocă. Sunt ferm convinsă că reînnoirea dialogului politic și dezghețarea relațiilor cu partenerii europeni vor contribui la construirea unui stat de drept, la consolidarea unei democrații veritabile și a unei economii funcționale”, a spus șefa statului la întâlnirea cu Valdis Dombrovskis, Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene.

Cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Administrație, discuția s-a axat pe intensificarea cooperării economice, pe importanța asistenței UE pentru Republica Moldova și pe dorința noastră de a liberaliza și în continuare serviciile și de a integra și mai profund Republica Moldova în economia europeană.

Cât privește întâlnirea cu Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție, Președinta Maia Sandu a accentuat necesitatea de a implementa o reformă reală a justiției, care să permită dezvoltarea Republica Moldova și în celelalte domenii. „Lupta împotriva corupției și crearea unor instituții puternice și independente reprezintă premisa de bază a îmbunătățirii vieții cetățenilor noștri. Comisarul Reynders m-a asigurat că Uniunea Europeană va susține și în continuare parcursul nostru european prin sprijinirea reformelor și eforturilor noastre în edificarea unui stat modern, european și prosper”, a menționat președintele Maia Sandu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

on.od.ua

Număr record de morți și răniți civili în Ucraina într-o singură lună: datele ONU pentru iunie

În luna iunie, în Ucraina, cel puțin 232 de civili au fost uciși, iar 1 343 au fost răniți în urma atacurilor rusești. Potrivit misiunii de monitorizare a drepturilor omului a ONU, acesta este cel mai mare număr lunar de victime civile de la începutul invaziei militare ruse în februarie 2022.

Conform datelor ONU, în prima jumătate a anului 2025 în Ucraina au fost uciși sau răniți 6 754 de civili. Aceasta reprezintă o creștere de 54% față de aceeași perioadă a anului 2024. „Datele statistice din luna iunie au confirmat agravarea situației în acest an”, se menționează în raportul ONU.

În raportul organizației se mai precizează că 98% dintre cazurile de răniți în rândul populației civile au fost înregistrate în teritoriile controlate de Ucraina. Victime civile au fost raportate în 16 regiuni ale țării.

De la începutul războiului, misiunea ONU a consemnat moartea a cel puțin 13 580 de civili, inclusiv 716 copii, iar 34 115 persoane au fost rănite, dintre care 2 173 sunt copii.

„Factorii cheie care au dus la creșterea bruscă a numărului de victime sunt utilizarea de către Rusia a rachetelor puternice cu rază lungă de acțiune și a dronelor în zone urbane, puterea distructivă sporită a acestor muniții și numărul tot mai mare de atacuri”, se arată în comunicatul ONU.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: