Presiuni asupra Avocatului Poporului? Ceslav Panico susține că un oficial i-a cerut să modifice un raport de constatare
Full Article 3 minutes read

Presiuni asupra Avocatului Poporului? Ceslav Panico susține că un oficial i-a cerut să modifice un raport de constatare

Ombudsmanul Ceslav Panico susține că a primit o scrisoare de la conducătorul unei instituții importante, care i-a cerut să modifice datele dintr-un raport de constatare. Acesta nu a precizat numele oficialului care l-a contactat și nici despre ce raport este vorba, însă a menționat că este primul caz de acest fel în ultimii 25 de ani de activitate ai instituției pe care o conduce.

În seara de 19 ianuarie, Avocatul Poporului Ceslav Panico a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care s-a referit la diferența de abordare din partea unor oficiali cu rang înalt. Panico susține că a primit două e-mailuri de la doi conducători de instituții, dintre care un ministru. Unul dintre aceștia a avut o abordare constructivă față de un raport al oficiului Avocatul Poporului, în timp ce celălalt i-ar fi cerut modificarea constatărilor.

Ceslav Panico: „Am primit două emailuri: unul de la un ministru, altul de la conducătorul unei altei instituții importante care se referă la subiecte diferite, dar țin de respectarea drepturilor omului. (…)

În al doilea e-mail, conducătorul/minstrul celuilalt domeniu vine mai că nu cu o somație și o negare a constatărilor identificate de către Oficiul Avocatului Poporului și cu solicitarea de a modifica raportul de constatare. Drept că mie nu îmi este clar din scrisoare/e-mail dacă se dorește mai mult îmbunătățirea situației din acel domeniu sau, pur și simplu, este o „încercare” de a ocoli noțiunea de imixtiune în activitatea Avocatului Poporului, care apropo este o instituție de rang internațional și constituțional”.

Ombudsmanul nu a dezvăluit numele oficialului care ar fi efectuat presiuni asupra Oficiului Avocatul Poporului, însă a precizat că este pentru prima oară în 25 de ani de activitate ai instituției când are loc un asemenea caz.

Ceslav Panico: „Dacă îmi aduc aminte bine, probabil, este prima scrisoare de acest gen în peste 25 de ani de activitate ai Oficiului Avocatului Poporului. (…) Vrem noi să acceptăm constatările Avocatului Poporului sau nu vrem să le acceptăm, vrem noi sau nu vrem noi să acceptăm constatările organizațiilor internaționale sau societății civile, dar de la negarea acestor constatări situația în teren nu se va schimba”.

Ceslav Panico a preluat funcția de Avocat al Poporului în februarie 2022, în urma unui concurs. Anterior, el a deținut funcția de vicedirector al Institutului de Reforme Penale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: