„Prețurile la pompă nu vor crește”. ANRE a intervenit de urgență la prețurile en-gros la produsele petroliere
Full Article 2 minutes read

„Prețurile la pompă nu vor crește”. ANRE a intervenit de urgență la prețurile en-gros la produsele petroliere

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat modificarea valorilor marjelor la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 16 iulie. ANRE accentuează că prețurile la pompă nu vor crește.

Astfel, pentru o tonă de benzină sau motorină importată, marja comercială va fi cu 380 de lei mai mare, iar în cazul gazului lichefiat – se va majora cu 150 de lei.

„Totodată, decizia aprobată astăzi nu va influența creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, prețul la pompă fiind calculat în baza parametrilor stabiliți anterior”, a dat asigurări ANRE.

Intervenția ANRE survine urmare crizei regionale pe piața produselor petroliere și necesității asigurării sectorului agricol, companiilor de transport și participanților pieței de vânzări cu amănuntul care nu dispun de licențe pentru importul produselor respective.

Modificarea a fost aprobată în urma unei runde de consultări publice asupra proiectului în cauză cu participarea părților interesate și a fost operată cu scopul de a evita o destabilizare pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Decizia a fost aprobată în regim de urgență, este una pe termen scurt, ulterior fiind necesară revizuirea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, modificată recent prin Legea nr. 54/2021.

***

Trei companii petroliere s-au plâns că nu au de unde achiziționa carburanți și că și-ar putea sista activitatea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: