ANRE: Bemol, Tirex Petrol și Vento s-au plâns că nu au de unde cumpăra carburanți
Full Article 2 minutes read

ANRE: Bemol, Tirex Petrol și Vento s-au plâns că nu au de unde cumpăra carburanți

Mai multe rețele de benzinării și importatori au anunțat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) că nu pot achiziționa carburanți, iar importul conform noii formule de calcul nu este avantajos. Informația a fost prezentată pe 16 iulie de către directorul ANRE Eugen Carpov, în cadrul consultărilor publice cu privire la metodologia nouă de calcul a prețurilor angro la carburanți.

Carpov susține că prima companie care a sesizat ANRE a fost Datario, cea căreia îi aparține rețeaua de stații PECO Vento. Potrivit companiei, importul de carburanți a scăzut semnificativ, ceea ce a afectat capacitatea de vânzare. „Există riscul ca activitatea companiei să fie sistată. O scrisoare asemănătoare am primit de la compania Bemol. Aceștia au subliniat că jumătate din benzinării au rămas fără carburanți”, a precizat Carpov.

Ulterior, potrivit lui Eugen Carpov, ANRE  a primit o adresare din partea companiei importatoare Tirex-Petrol. Reprezentanții acesteia au anunțat că, din 1 iulie, prețul la carburanți a crescut, însă conform noii metodologii de calcul, acesteia trebuie să fie mai mici decât prețul de piață. Pentru a minimaliza pierderile, compania a suspendat vânzările angro. Tirex-Petrol a atras atenția că asigură cu carburanți și numeroase instituții de stat, cum ar fi, de exemplu, parcul de autobuze din capitală.

***

Din 1 iulie, companiile petroliere calculează prețurile la carburanți conform unei noi metodologii. Prețul se bazează pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de ANRE, cotele accizelor și cotele TVA. Astfel, din 1 iulie și până la finele anului curent, marja adaosului comercial pentru benzină și motorină a fost stabilită la 2,33 lei litrul, iar pentru gazul lichefiat – la 1,98 lei litrul.

În cazul comerțului cu ridicata, marja adaosului comercial pentru o tonă de bezină și motorină va constitui 1142,18 lei, iar pentru o tonă de gaz lichefiat – 451,58 lei. Prețul include și cheltuielile pentru livrarea și păstrarea carburanților.

Companiile petroliere s-au arătat nemulțumite de noua metodologie de calcul și au declarat că nu își vor acoperi cheltuielile. Ulterior, mai multe tipuri de carburanți au început să fie deficitare la unele benzinării. Iar compania Bemol a redus vânzările până la 10 litri per mijloc de transport.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: