ANRE: Bemol, Tirex Petrol și Vento s-au plâns că nu au de unde cumpăra carburanți

Mai multe rețele de benzinării și importatori au anunțat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) că nu pot achiziționa carburanți, iar importul conform noii formule de calcul nu este avantajos. Informația a fost prezentată pe 16 iulie de către directorul ANRE Eugen Carpov, în cadrul consultărilor publice cu privire la metodologia nouă de calcul a prețurilor angro la carburanți.

Carpov susține că prima companie care a sesizat ANRE a fost Datario, cea căreia îi aparține rețeaua de stații PECO Vento. Potrivit companiei, importul de carburanți a scăzut semnificativ, ceea ce a afectat capacitatea de vânzare. „Există riscul ca activitatea companiei să fie sistată. O scrisoare asemănătoare am primit de la compania Bemol. Aceștia au subliniat că jumătate din benzinării au rămas fără carburanți”, a precizat Carpov.

Ulterior, potrivit lui Eugen Carpov, ANRE  a primit o adresare din partea companiei importatoare Tirex-Petrol. Reprezentanții acesteia au anunțat că, din 1 iulie, prețul la carburanți a crescut, însă conform noii metodologii de calcul, acesteia trebuie să fie mai mici decât prețul de piață. Pentru a minimaliza pierderile, compania a suspendat vânzările angro. Tirex-Petrol a atras atenția că asigură cu carburanți și numeroase instituții de stat, cum ar fi, de exemplu, parcul de autobuze din capitală.

***

Din 1 iulie, companiile petroliere calculează prețurile la carburanți conform unei noi metodologii. Prețul se bazează pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de ANRE, cotele accizelor și cotele TVA. Astfel, din 1 iulie și până la finele anului curent, marja adaosului comercial pentru benzină și motorină a fost stabilită la 2,33 lei litrul, iar pentru gazul lichefiat – la 1,98 lei litrul.

În cazul comerțului cu ridicata, marja adaosului comercial pentru o tonă de bezină și motorină va constitui 1142,18 lei, iar pentru o tonă de gaz lichefiat – 451,58 lei. Prețul include și cheltuielile pentru livrarea și păstrarea carburanților.

Companiile petroliere s-au arătat nemulțumite de noua metodologie de calcul și au declarat că nu își vor acoperi cheltuielile. Ulterior, mai multe tipuri de carburanți au început să fie deficitare la unele benzinării. Iar compania Bemol a redus vânzările până la 10 litri per mijloc de transport.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/RBK

Din cauza creșterii prețurilor, rușii au început să cumpere în masă seturi pentru tratarea dinților acasă

Pe platformele de vânzări online din Rusia a crescut semnificativ atât oferta, cât și cererea pentru seturile de plombare dentară utilizate acasă. Potrivit Izvestia, care citează propria analiză de piață, tot mai mulți ruși recurg la aceste soluții improvizate din cauza costurilor ridicate ale tratamentelor stomatologice, scrie Holod.

În primele șase luni ale anului 2025, numărul anunțurilor pentru astfel de seturi a crescut de 3,3 ori pe unul dintre cele mai mari marketplace-uri din Rusia, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Este vorba despre mii de oferte disponibile online.

Odată cu creșterea cererii, au crescut și prețurile. Dacă anterior un set costa între 150 și 200 de ruble, acum prețul depășește 900 de ruble. Unul dintre vânzători a înregistrat deja peste 44.000 de vânzări.

Clienții susțin că nu-și permit tratamente stomatologice profesioniste. „Folosesc produsul de vreo două-trei luni. (…) Cu acest „ciment dentar” pot cel puțin să mănânc normal”, scrie unul dintre utilizatori.

Medicii avertizează, însă, astfel de metode sunt periculoase. „Din păcate, în spatele acestor „trucuri” nu există nici diagnostic, nici abordare individuală și nici înțelegerea cauzelor reale. Nu e tratament – e o mascarea a simptomelor, care adesea duce la probleme și mai grave”, a declarat Victoria Radko, șefa secției de ortodonție de la Eurokappa Clinic.

Aceasta atrage atenția că, din dorința de a economisi, oamenii cumpără nu doar kituri de plombare, ci și fațete dentare aplicabile sau gutiere pentru corectarea mușcăturii – produse care pot afecta sănătatea dentară dacă sunt folosite fără supraveghere medicală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: