Prima moldoveancă care a votat a parcurs 1300 km, din Coreea de Sud până la o secție din Japonia VIDEO
Full Article 3 minutes read

Prima moldoveancă care a votat a parcurs 1300 km, din Coreea de Sud până la o secție din Japonia VIDEO

Prima secție de votare, cu ocazia scrutinului din 20 octombrie din Republica Moldova, a fost deschisă la Tokyo, Japonia. Iar Ludmila Vizdoagă, stabilită de 19 ani în diasporă, a devenit prima cetățeană moldoveancă care a votat. Ea a călătorit 1300 de kilometri din Coreea de Sud până în Japonia pentru a-și exercita dreptul de vot.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a anunțat, în dimineața zilei de 20 octombrie, că prima secție de votare a fost deschisă la Tokyo, Japonia. Iar prima moldoveancă care a votat în aceste alegeri este Ludmila Vizdoagă, stabilită în diasporă de 19 ani, care a călătorit 1300 de km din Republica Coreea în Japonia, ca să-și exercite datoria de cetățean.

Menționăm că Ambasada Republicii Moldova în Japonia a anunțat „start vot în Tokyo” în jurul orei 02:00 (ora Moldovei). Precizăm că Japonia este înainte cu 6 ore față de Republica Moldova. Ambasada a declarat că prima secție de votare a fost deschisă cu intonarea imnului de stat.

Ludmila Vizdoagă, prima moldoveancă care a votat în aceste alegeri, a călătorit 1300 km din Daejeon, orașul unde este stabilită până la Seul și de acolo la Tokyo, pentru a-și face datoria de cetățean. Ea a spus că s-a născut în raionul Anenii Noi, în satul Telița.

„Locuiesc în Coreea de Sud de 19 ani. (…) Astăzi am hotărât să vin din Coreea de Sud aici, în Japonia – la Tokyo, să-mi exprim și eu dorința și speranța că țara noastră va continua acest drum frumos spre dezvoltare, spre progres, spre o viață mai frumoasă. (…) Suntem cu inima spre Moldova”, a comunicat Ludmila Vizdoagă.

Astăzi, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele, în cadrul celui de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Peste 3 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați să participe la acest proces electoral. Pentru validarea alegerilor, cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși trebuie să se prezinte la urne. În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea voturilor, va fi organizat un al doilea tur peste două săptămâni.

Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova nu votează doar pentru un nou președinte, ci și pentru viitorul direcției politice a țării. Persoanele cu drept de vot sunt chemate să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pentru a fi valid, la urne trebuie să se prezinte cel puțin o treime dintre cetățenii cu drept de vot.

La fel ca în cazul scrutinului prezidențial, secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: