Primăria Chișinău a comis un „abuz”? Concluzia Ministerului Culturii cu privire la caldarâmul din centrul capitalei
Full Article 2 minutes read

Primăria Chișinău a comis un „abuz”? Concluzia Ministerului Culturii cu privire la caldarâmul din centrul capitalei

Ministerul Culturii consideră oportună transformarea unei porțiuni din strada 31 august 1989 în spațiu pietonal. Concluzia a fost formulată în cadrul ședinței de lucru pe marginea Raportului Agenției Naționale de Arheologie, referitor la caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989. Totodată, Ministerul Culturii cataloghează abuzive practicile Primăriei mun. Chișinău de a demara lucrări de reparație în zona istorică a capitalei, făcând abstracție de avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) și a Agenției Naționale de Arheologie.

Ministerul Culturii recomandă conservarea și restaurarea porțiunilor păstrate a caldarâmului străzii, reconstituirea porțiunilor pierdute de pavaj cu pietre de același fel din alte sectoare ale străzii 31 August 1989 sau ale Nucleului istoric al orașului.

De asemenea, experții convocați de Ministerul Culturii consideră că cea mai  oportună posibilitate de punere în valoare corespunzătoare a caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989 este prin transformarea segmentul dintre strada Alexandr Pușkin și strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni în spațiu pietonal.

Totodată, Ministerul Culturii cataloghează abuzive practicile Primăriei mun. Chișinău de a demara lucrări de reparație în zona istorică a capitalei, făcând abstracție de avizul CNMI și a Agenției Naționale de Arheologie.La etapa actuală se recomandă delimitarea și securizarea  zonei în care s-a găsit pavajul, întrucât reconstrucția în această zonă se va relua doar după realizarea proiectului de restaurare, avizat corespunzător.În context, Ministerul Culturii își asumă lansarea unor discuții publice și conturarea unei  viziuni vis-a-vis de  crearea zonelor pietonale turistice în centrul istoric al orașului.Aceste propuneri vor fi discutate cu expertul și cu reprezentanții societății civile, precum și cu reprezentanții Primăriei mun. Chişinău. Recomandările generate pot fi incluse în proiectul de elaborare a Planului Urbanistic Zonal al Centrului (PUZ Centru).

***

Amintim că, recent, în timpul unor lucrări de reparație, muncitorii au descoperit fragmente de pavaj istoric, care datează de pe timpurile primarului Karl Schmidt. Agenția Națională Arheologică a analizat descoperirea și a ajuns la concluzia că strada a fost pavată cu piatră de granit încă din anii 1869-1870, fiind una dintre primele străzi din oraș care a beneficiat de acest tratament.

Agenția recomandă conservarea în situ și restaurarea porțiunilor păstrate a caldarâmului străzii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: