Primăria Chișinău versus Ministerul Educației. Șefii de direcții din învățământ ar putea ieși la proteste
Full Article 3 minutes read

Primăria Chișinău versus Ministerul Educației. Șefii de direcții din învățământ ar putea ieși la proteste

Șefii de direcții din învățământ ar putea ieși la proteste, dacă vor fi demiși, după modificările operate de Parlament la Codul Educației. Anunț a fost făcut de șeful Direcției Educației a Primăriei Chișinău, Andrei Pavaloi, pe 18 decembrie. Subiectul a fost discutat, timp de minute bune, și la ședința Primăriei, din aceeași zi. Edilul capitalei, Ion Ceban, a criticat Ministerul Educației și partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate pentru reformele inițiate în domeniu și a declarat că municipalitatea va face tot posibilul pentru a opri „atacul politic asupra sistemului educațional”.   

„Cu regret, cei de la Ministerul Educației au decis să subjuge întreg sistemul de educație și să numească șefii de direcții din oficiu, pentru a avea posibilitatea să se facă presiuni asupra angajaților. (…) Vreți conflict, o să obțineți conflict, dacă nu v-ați învățat în această perioadă să respectați instituțiile”, a declarat Ion Ceban la ședința serviciilor Primăriei, din 18 decembrie.

La scurt timp după ședință, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condusă de Ion Ceban, a anunțat o conferință de presă. Șeful Direcției Educației Andrei Păvăloi, care este membru de partid, a declarat în timpul conferinței că a fost sesizat în ultima perioadă de mai mulți angajați din domeniul educației din Chișinău, dar și toată țara, care s-ar fi plâns pe noile modificări la Codul Educației, aprobate de Parlament.

„Toată lumea a venit cu propunerea de a ieși în stradă și a face proteste, daca altfel ministerul nu înțelege că ceea ce face nu este corect”, a declarat Andrei Pavaloi.

La rândul său, membrul MAN, juristul Victor Pruteanu a declarat că formațiunea politică va contesta, din nou, hotărârea Parlamentului prin care a fost modificat Codul Educație la Curtea Constituțională a Moldovei, chiar dacă, recent, Înalta Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de municipalitate la acest subiect.

„MAN va depune o nouă sesizare la Curtea Constituțională și vom întreprinde toate acțiunile pentru a curma aceste încercări ilegale din sistemul educațional. Vom face uz de toate instrumentele legale și juridice, pentru a apăra și consolida autonomia locală, principiile democratice și statul de drept”, a declarat Victor Pruteanu.

Ministerul Educației nu a comentat, deocamdată, acuzațiile MAN.

Amintim că Parlamentul a aprobat pe 17 august un amendament propus de PAS care prevede că tuturor șefilor de direcție educație din țară care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.

Amendamentele PAS la Codul Educației au fost dur criticate de primarul de Chișinău, Ion Ceban, pe 21 august. Edilul a calificat modificările drept anticonstituționale. „Este o ingerință foarte-foarte gravă în activitatea administrației publice locale”, a declarat atunci Ceban.

La câteva zile distanță, pe 8 septembrie, Ceban, alături de Vartanean, au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au contestat constituționalitatea modificărilor operate de PAS la Codul Educației – sesizare declarată între timp inadmisibilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: