stiri.md

Primăria Chișinău versus Ministerul Educației. Șefii de direcții din învățământ ar putea ieși la proteste

Șefii de direcții din învățământ ar putea ieși la proteste, dacă vor fi demiși, după modificările operate de Parlament la Codul Educației. Anunț a fost făcut de șeful Direcției Educației a Primăriei Chișinău, Andrei Pavaloi, pe 18 decembrie. Subiectul a fost discutat, timp de minute bune, și la ședința Primăriei, din aceeași zi. Edilul capitalei, Ion Ceban, a criticat Ministerul Educației și partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate pentru reformele inițiate în domeniu și a declarat că municipalitatea va face tot posibilul pentru a opri „atacul politic asupra sistemului educațional”.   

„Cu regret, cei de la Ministerul Educației au decis să subjuge întreg sistemul de educație și să numească șefii de direcții din oficiu, pentru a avea posibilitatea să se facă presiuni asupra angajaților. (…) Vreți conflict, o să obțineți conflict, dacă nu v-ați învățat în această perioadă să respectați instituțiile”, a declarat Ion Ceban la ședința serviciilor Primăriei, din 18 decembrie.

La scurt timp după ședință, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condusă de Ion Ceban, a anunțat o conferință de presă. Șeful Direcției Educației Andrei Păvăloi, care este membru de partid, a declarat în timpul conferinței că a fost sesizat în ultima perioadă de mai mulți angajați din domeniul educației din Chișinău, dar și toată țara, care s-ar fi plâns pe noile modificări la Codul Educației, aprobate de Parlament.

„Toată lumea a venit cu propunerea de a ieși în stradă și a face proteste, daca altfel ministerul nu înțelege că ceea ce face nu este corect”, a declarat Andrei Pavaloi.

La rândul său, membrul MAN, juristul Victor Pruteanu a declarat că formațiunea politică va contesta, din nou, hotărârea Parlamentului prin care a fost modificat Codul Educație la Curtea Constituțională a Moldovei, chiar dacă, recent, Înalta Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de municipalitate la acest subiect.

„MAN va depune o nouă sesizare la Curtea Constituțională și vom întreprinde toate acțiunile pentru a curma aceste încercări ilegale din sistemul educațional. Vom face uz de toate instrumentele legale și juridice, pentru a apăra și consolida autonomia locală, principiile democratice și statul de drept”, a declarat Victor Pruteanu.

Ministerul Educației nu a comentat, deocamdată, acuzațiile MAN.

Amintim că Parlamentul a aprobat pe 17 august un amendament propus de PAS care prevede că tuturor șefilor de direcție educație din țară care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.

Amendamentele PAS la Codul Educației au fost dur criticate de primarul de Chișinău, Ion Ceban, pe 21 august. Edilul a calificat modificările drept anticonstituționale. „Este o ingerință foarte-foarte gravă în activitatea administrației publice locale”, a declarat atunci Ceban.

La câteva zile distanță, pe 8 septembrie, Ceban, alături de Vartanean, au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au contestat constituționalitatea modificărilor operate de PAS la Codul Educației – sesizare declarată între timp inadmisibilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Asociația Presei Sportive din Moldova

Moldova, exclusă de la Campionatul european de fotbal al jurnaliștilor, din Lituania. Exclusiv: Explicația organizatorilor

Echipa de jurnaliști sportivi din Republica Moldova a fost exclusă de la ediția din acest an a Campionatului European de Fotbal al Jurnaliștilor, care urmează să aibă loc în perioada 11–14 septembrie, în orașul Druskininkai din Lituania. Decizia aparține organizatorilor, care invocă mai multe abateri și nereguli. Reprezentanții Asociației Presei Sportive din Moldova resping, însă, toate acuzațiile.

Despre excluderea Moldovei a anunțat, pe 15 iulie, președintele Asociației, Eduard Ciobanu. Acesta a menționat, într-o postare pe rețelele de socializare, că echipa moldovenească a primit inițial invitația oficială, dar ulterior a fost informată că organizatorii nu își mai doresc prezența Moldovei, „considerată favorită” în competiție.

Din „favoriți”, în afara jocului: ce i se reproșează echipei din Moldova

Contactată de NewsMaker, Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania a explicat că echipa din Moldova a fost exclusă din competiție din cauza unor incidente anterioare și a suspiciunilor privind componența lotului. Potrivit organizatorilor, la edițiile din 2019 și 2021 ale turneului ar fi participat jucători care nu erau  doar jurnaliști, ci și foști fotbaliști profesioniști – fapt confirmat, susțin aceștia, inclusiv de membrii echipei Moldovei.

Organizatorii mai susțin că ar fi existat plângeri similare și în alte turnee internaționale, iar la un moment dat mai multe echipe ar fi amenințat cu boicotul. Totodată, aceștia reclamă un comportament inadecvat al reprezentanților moldoveni la evenimentele oficiale și afirmă că, în ultimele săptămâni, ar fi fost supuși unor presiuni din partea conducerii Asociației Presei Sportive din Moldova – inclusiv prin invocarea unor relații politice sau apeluri la alte federații – pentru a obține participarea la campionatul din acest an.

„După o analiză detaliată, organizatorii au decis în unanimitate să nu invite echipa Moldovei, pentru a evita posibilele incidente. Organizatorii au tot dreptul să ia o asemenea decizie, fiindcă ei organizează și finanțează întregul turneu. Ulterior, s-a confirmat că decizia organizatorilor a fost corectă”, a precizat Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania pentru NewsMaker.

Captură foto: răspunsul oferit de Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania redacției NewsMaker

Moldova neagă acuzațiile: „Sunt lipsite de dovezi”

Contactat pentru o reacție, președintele Asociației Presei Sportive din Moldova, Eduard Ciobanu, a respins acuzațiile, pe care le califică drept „grave” și „lipsite de dovezi”. Acesta susține că echipa moldovenească este formată exclusiv din jurnaliști acreditați, cu legitimații valabile. „Nu avem niciun jucător profesionist în echipă. Sunt doar băieți care practică fotbalul la nivel de amatori”, a declarat Ciobanu.

Acesta consideră că excluderea de la campionatul european din Lituania este „nedreaptă, discriminatorie și lipsită de transparență” și acuză organizatorii că au aplicat „standarde nescrise” și „ambigue”, în lipsa unui regulament care să stipuleze clar „regulile jocului”. De asemenea, Ciobanu a respins acuzațiile potrivit cărora Asociația pe care o conduce ar fi exercitat presiuni.

„Probleme invocate nu sunt concrete. Din păcate sunt doar niște vorbe, fără dovezi concrete. Asta și ne doare cel mai mult – că s-a procedat pe nedrept, pe spuse. Sunt niște aberații totale”, a declarat Eduard Ciobanu pentru NewsMaker.

El a cerut intervenția organizațiilor internaționale pentru a investiga cazul și a asigura tratament egal pentru toate echipele participante. Totodată, Ciobanu a declarat pentru NewsMaker că Asociația pe care o conduce a decis să rupă toate legăturile cu conducătorul Asociației  Jurnaliștilor din Lituania, în semn de protest: „Nu vom pleca și nu vom invita echipa Lituaniei la turneele noastre. Nu vom avea nicio colaborare”.

Campionatul European de Fotbal al Jurnaliștilor, organizat anual în Lituania din 2005, a ajuns în acest an la ediția a XX-a. Potrivit organizatorilor, este cel mai vechi și cel mai mare turneu de acest gen din Europa. În total, turneul reunește echipe de jurnaliști din circa 20 de țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: