Tuturor șefilor de direcție de învățământ din raioane, care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de către parlamentarul Eugen Sinchevici.
Potrivit documentului, aceste modificări vizează raporturile de serviciu ale unor conducători ale organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, de la numirea cărora în funcție au trecut mai mult de 4 ani, ale celor care nu au fost numiți urmare a concursului, precum și a conducătorilor numiți pe o perioada nedeterminată.
Amendamentul a fost votat în lectura a doua de către 54 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului din 17 august.
Prezenta lege intra în vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Între timp, primarul general Ion Ceban susține că reforma propusă de PAS „încălcă grav principiul democrației și sfidează grav principiul autonomiei locale”.
„Ieri a fost publicat amendamentul, dar nu a fost inclus pe ordinea de zi a Parlamentului. Atăzi, deputații l-au votat. Ministerul Educației (PAS) va numi șefi noi la direcțiile de educație din toată țara, inclusiv Chișinău, pe perioada campaniei electorale. Vor fi eliberați specialiștii în ajun de an școlar, oameni care au fost numiți conform concursurilor și promovați potrivit performanțelor. Scopul PAS este de a instaura oameni loiali și comozi, politizați, care vor face jocul PAS. Distrug intenționat sistemul educației. Facem apel către CALM și către instituțiile internaționale”, a scris edilul pe Facebook.
La rândul său, deputatul PAS Eugen Sinchevici susține că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.
„Amendamentul va provoca probabil multe discuții. Vrem să ne asigurăm că consiliile raionale cât mai mare motivație cât mai rapid să organizeze concursurile. Până acum, funcția de șef de direcție de învățământ era una politică, care se negocia când se negocia coaliția de guvernare la nivel raional. Funcția era folosită pentru a presa directorii de școală. O să trebuiască să intervenim aici mult mai sistemic, dar, pentru primul pas, noi vrem să facem ordine ca toți să fie numiți legal pe 4 ani, prin concurs. În curând, Ministerul Educației va elabora și regulamentul conform căruia va avea loc acest concurs”, a explicat parlamentarul.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!