„Primăria încearcă să ocolească legea”. Un consilier municipal contestă decizia privind inițierea Planului Urbanistic General
Full Article 3 minutes read

„Primăria încearcă să ocolească legea”. Un consilier municipal contestă decizia privind inițierea Planului Urbanistic General

Consilierul Mișcării Social Politice Forța Nouă, Sergiu Tofilat, a anunțat că va contesta decizia din ajun a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) privind aprobarea Planului de acţiuni pentru elaborarea Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău și a Planului Urbanistic General (PUG) al Capitalei. Acesta susține că firma căreia i s-ar oferi contractul nu are cea mai bună imagine, rezultatul muncii ei fiind contestat de locuitorii din București.

„Primarul general a mers pe calea acceptării unei pretinse donații de la o companie dubioasă din România, care se ocupă și de proiecte imobiliare. Deci vorbim de un conflict de interese. Dacă facem o simplă căutare pe internet despre firma VEGO sau patronul acesteia, Virgil Profeanu, vom afla că ei au elaborat PUZ-uri (planuri urbanistice zonale) în câteva sectoare, cu grave încălcări, iar locuitorii din București se luptă să le anuleze”, a menționat Tofilat pe pagina sa de Facebook.

Consilierul municipal a menționat că fracțiunile PSRM, ȘOR și PD din cadrul CMC au susținut inițiativa care va costa circa 1 mln euro.

„Argumentul principal al primarului este că nu avem bani. Este vorba de aproximativ 1 mln euro, sau 0,5% din bugetul municipiului. Într-adevăr, bani în buget nu ajung, dar plata de obicei se face după ce lucrul e terminat, iar elaborarea PUG-ului va dura mai mult de un an. Este cel mai important document pentru soarta orașului, nu ne putem permite să economisim pe el. Prin această pretinsă donație primăria încearcă să ocolească legea, fără a organiza licitație”, a acuzat Tofilat.

Documentul stabilește inițierea procesului de elaborare a Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău și a PUG, care se va desfășura în câteva etape. Municipalitatea susține că serviciile pentru elaborarea documentului sunt oferite de către două companii de profil din România și Rusia, gratuit, prin sponsorizare.

Planul Urbanistic General se întocmeşte pentru întreg teritoriul localităţii și vizează: schema de transport, a sistemului de rețele, zonele protejate, delimitarea zonei centrale, a zonelor funcționale, dar și regimul de construire care cuprinde mai multe detalii, de exemplu, înălțimea construcției sau procentul de ocupare și utilizare a terenului, printre altele. În lipsa acestui document, de-a lungul timpului au apărut mai multe dispoziții sau decizii ale autorităților publice locale care încercau să reglementeze construcțiile.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: