Primăria Orhei, condusă de către un primar controlat de Șor, a primit un grant de 30 000 euro din partea UE
Full Article 3 minutes read

Primăria Orhei, condusă de către un primar controlat de Șor, a primit un grant de 30 000 euro din partea UE

Uniunea Europeană a acordat 150 mii de euro, sub formă de granturi culturale, pentru cinci orașe regionale din țările Parteneriatului Estic. Este vorba despre Orhei din Republica Moldova, Charentsavan și Sevan din Armenia, Kutaisi și Poti din Georgia. Primăriile selectate vor utiliza fondurile pentru a implementa activități culturale, cum ar fi evenimente artistice și cursuri de formare. Menționăm, Primăria Orhei este condusă de Tatiana Cociu, care la alegerile din 5 noiembrie a participat din partea Forței Alternative și de Schimbare a Moldovei, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor. 

Potrivit unui comunicat al Uniunii Europene, cinci orașe regionale din țările Parteneriatului Estic au obținut 150 000 de euro sub formă de granturi culturale.

Proiectul EU4Culture, finanțat de UE, a acordat granturi în valoare de 30.000 de euro fiecare cinci primării care participă la Rețeaua orașelor regionale. Acestea sunt Orhei din Republica Moldova, Charentsavan și Sevan din Armenia, Kutaisi și Poti din Georgia. Rețeaua își propune să sporească sustenabilitatea strategiilor de dezvoltare culturală create în 2022 cu sprijinul EU4Culture. Planurile strategice ale celor cinci primării stimulează economia regională prin promovarea dezvoltării industriilor creative și culturale locale”, se arată în comunicatul Uniunii Europene.

Potrivit sursei, în 2024, primăriile selectate vor utiliza fondurile nou acordate pentru a implementa diverse activități culturale, cum ar fi evenimente artistice și cursuri de formare.

O primărie va produce, de asemenea, o bază de date accesibilă publicului privind cultura locală. În calitate de membri ai Rețelei orașelor regionale EU4Culture, primăriile vor împărtăși, de asemenea, experiențele lor în implementarea strategiilor de dezvoltare culturală în cadrul și în afara rețelei”, se mai arată în comunicat.

Cu un buget de 7,85 milioane de euro, EU4Culture este un proiect cu o durată de patru ani finanțat de Uniunea Europeană pentru a sprijini sectorul cultural și creativ, cu un accent special pe orașele și localitățile care nu sunt capitale din țările din Parteneriatul Estic. Proiectul este implementat de Goethe-Institut (lider), Centrele Cehe, Institutul Cultural Danez și Institutul Francez de Georgie.

Primar al municipiului Orhei este Tatiana Cociu.

Menționăm, pe 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale. În municipiul Orhei, Tatiana Cociu care a participat la scrutin din partea Forței Alternative și de Schimbare a Moldovei, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, a câștigat alegerile din primul tur. Aceasta a obținut 57,59% din sufragii. Pe locul doi în cadrul alegerilor, la mare distanță, s-a clasat Sergiu Stanciu – cu 17,00%.

În dimineața de 6 noiembrie, Sergiu Stanciu a acuzat că alegerile ar fi fost „fraudate” și va contesta rezultatele acestora. Mai târziu a urmat depunerea mai multor contestații la Consiliul electoral local și în instanțe de judecată, inclusiv la CSJ, însă acestea au fost respinse.

Ulterior, CSJ a trimis la rejudecare sesizarea lui Stanciu, la Curtea de Apel Chișinău în alt complet de judecată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: