Primele incidente semnalate de Promo-LEX. Printre acestea, două cazuri de transportare organizată a alegătorilor (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Primele incidente semnalate de Promo-LEX. Printre acestea, două cazuri de transportare organizată a alegătorilor (VIDEO)

Până la ora 9:00, misiunea de observare Promo-LEX a recepționat 113 semnalări de incidente de la observatori. Printre acestea se numără două cazuri de transportare organizată a alegătorilor, șase cazuri de întrerupere a procesului de filmare a acțiunilor electorale și trei cazuri de agitație electorală. 

„În general, secțiile de votare s-au deschis la timp. 86 la sută din secțiile de votare s-au deschis la orele 7 dimineața, cu câteva abateri. Conform observatorilor noștri, din cele 600 de secții, în 5,8% din secții nu se realizează triajul, adică termometria. Avem patru cazuri de acces restricționat sau obstrucționare a procesului de observare liberă în incinta secțiilor de votare. Am observat două cazuri de transportare organizată a alegătorilor. În ambele situații este vorba despre secțiile de votare pentru regiunea transnistreană. Este vorba despre Copanca și Rezina”, a spus Nicolae Panfil, director de programe al Asociației Promo-LEX.

De asemenea, acesta a informat despre șase cazuri de întrerupere a procesului de filmare a acțiunilor electorale. Potrivit lui Panfil, în majoritatea dintre aceste cazuri este vorba despre defecțiuni tehnice.

„Am constatat trei cazuri de agitație electorală în raza de 100 de metri de la secția de votare. În privința materialelor de publicitate, afișaj, panouri electorale în raza secțiilor de votare avem 16 cazuri. Ne referim la publicitatea amplasată pe panouri mici și care urmau a fi scoase. Cât privește sigilarea urnelor de vot, am constatat șapte cazuri în care procedura nu a fost respectată întocmai. Potrivit regulilor, trebuie să fie plasate patru sigilii pe urnele de vot. În unele cazuri au fost două, trei. Cât privește fotografierea buletinelor de vot, până în prezent au fost raportate opt cazuri”, a mai spus Nicolae Panfil.

Menționăm că pentru alegerile parlamentare anticipate, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în 600 secții de votare. În plus, în toate cele 41 de secții de votare unde vor exercita dreptul de vot alegătorii din regiunea transnistreană este repartizat câte un observator static.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: