Primul comentariu al Kievului, după acuzațiile Moscovei cu privire la „invazia” Transnistriei
Full Article 2 minutes read

Primul comentariu al Kievului, după acuzațiile Moscovei cu privire la „invazia” Transnistriei

Ucraina îndeamnă Republica Moldova să nu asculte „niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării”. Consilierul Biroului prezidențial ucrainean Mihail Podoleak susține că Rusia folosește „permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări”. Potrivit lui Podoleak, unica țară care poate desfășura acțiuni provocatoare în Moldova „și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”. 

„Nu ascultați niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării. Ei folosesc permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări (…). Dependența de Rusia, inclusiv și din punct de vedere economic, întotdeauna va genera sărăcie și instabilitate politică”, a spus Podoleak pentru Radio Moldova.

El a adăugat că „decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești”.

„De jure, partea moldovenească, dacă are nevoie de susținerea Ucrainei, trebui să se adreseze președintelui Zelenski și acesta, la rândul său, să ia deciziile respective. Repet încă o dată, Ucraina nu va veni cu inițiative fără consultări cu Moldova, România și țările Uniunii Europene. Ceea ce ține de acțiuni provocatoare, unica țară care poate face acest lucru în Moldova și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”, a menționat oficialul ucrainean.

***

Amintim că Ministerului rus al Apărării, în dimineața zilei de 23 februarie, declara că Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană, iar pentru aceasta personalul ucrainean „va fi îmbrăcat în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”.

La rândul lor, autoritățile de la Chișinău au făcut apel la calm și au îndemnat cetățenii să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.

În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a venit cu un nou mesaj. Instituția a insistat că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană.

Ulterior, Institutul American pentru Studiul Războiului a declarat că Moscova ar putea crea condiții pentru o operațiune sub un drapel străin în Republica Moldova și la granița belarus-ucraineană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: