Pro Moldova înaintează moțiune simplă de cenzură pe domeniul politici guvernamentale în domeniul sănătății publice
Full Article 2 minutes read

Pro Moldova înaintează moțiune simplă de cenzură pe domeniul politici guvernamentale în domeniul sănătății publice

Grupul parlamentar Pro Moldova va înainta o moțiune simplă de cenzură pe domeniul politici guvernamentale în domeniul sănătății publice. Anunțul a fost făcut de deputații Andrian Candu și Ruxanda Glavan, în cadrul unui briefing din 10 iunie. Parlamentarii au acuzat șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP) că ar fi încălcat mai multe prevederi legale. De asemenea, potrivit acestora, laboratorul central al ANSP ar activa de 8 luni fără acreditare obligatorie.

„Am aflat, recent, cu stupoare că ANSP pretinde că nu poartă răspundere pentru modul în care sunt prelevate și transportate probele cu material infecțios. Această inepție a șefului ANSP a fost anunțată la televizor, apoi postată de ei și pe site, așa ca să nu rămână dubii că autoritățile comit abuzuri, ignoră cadrul normativ și ne pun viața și sănătatea în pericol”, a declarat Ruxanda Glavan.

Deputata a declarat că Nicolae Furtună a încălcat două hotărâri de guvern, un ordin al Ministerului Sănătății emis în 2019 și decizia nr.1 a Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică emisă în februarie 2020.

Deputații Pro Moldova vor să afle câte teste dintre cele raportate de oficiali sunt efectuate în laboratoare private și plătite din banii cetățenilor și câte sunt asigurate din bugetul de stat; când au ajuns în țară cele 80 000 de teste cumpărate din bugetul public cu 35 mln de lei; când a acreditat OMS laboratoarele ANSP pentru a efectua testele COVID-19 și cum se face că laboratoarele ANSP nu dispun de acreditare.

„De 8 luni, laboratorul central al ANSP, iar celelalte, regionale și mai mult, activează fără acreditare obligatorie, deci activează ilegal. Laboratoarele despre care dl Furtună spunea că sunt singurele în care trebuie să avem încredere nu au acreditarea obligatorie. De jure, nu au dreptul să facă analize medicale”, a acuzat Glavan.

Andrian Candu a invitat toți deputații să semneze moțiunea de cenzură.

„Astăzi vom pune la dispoziția colegilor din opoziția parlamentară moțiunea simplă pe care o elaborăm, în speranța că mâine sau poimâine, la ședințele plenare ale parlamentului această moțiune va fi înregistrată oficial”, a precizat Candu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: