Pro Moldova propune un proiect de lege care va permite ca diaspora să voteze timp de două zile
Full Article 2 minutes read

Pro Moldova propune un proiect de lege care va permite ca diaspora să voteze timp de două zile

Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, vine cu propunerea ca cetățenii din diaspora să voteze timp de două zile, sâmbătă și duminică la alegerile prezidențiale din acest an. Candu a menționat în cadrul unei confrințe de presă, care a avut loc marți, 6 octombrie, că Pro Moldova înaintează un proiect de lege privind modificarea Codului Electoral.

„Ziua votului pe parcursul a cel puțin două zile, sâmbătă și duminică, este o idee care a fost discutată foarte mult în ultimii ani. Dacă în Republica Moldova lucrurile încă mai sunt administrate bine, peste hotare moldovenii se confruntă cu o mulțime de probleme în ziua alegerilor.  Echipa Pro Moldova vine astăzi cu un proiect de lege în Parlament prin care propune modificarea codului electoral ca peste hotarele țării să se desfășoare alegerile timp de două zile”, a menționat Andrian Candu în cadrul conferinței de presă.

Andrian Candu a dat exemplul mai multor țări care au implementat deja această practică de a vota timp de două zile. Mai mult, Candu propune și examinarea ideii de a vota din mașină, în special pentru cei care se află în autoizolare în ziua alegerilor, la fel, o practică deja pusă în aplicare în unele țări europene.

„Facem o astfel de propunere și încurajăm colegii din opoziție și cei de la guvernare să susțină acest proiect de lege”, a conchis Andrian Candu.

Menționăm că Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis constituirea a 139 de secții de votare în străinătate care vor fi deschise în 36 de țări. Aici ar trebui să voteze cel puțin 60 030 de moldoveni care s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Alegerile prezidențiale sunt planificate pentru 1 noiembrie. CEC a aprobat înregistrarea a 8 candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: