Parlamentul Republicii Moldova a demis guvernul Sandu. Cum s-a desfășurat ședința. Text Live NM
Full Article 11 minutes read

Parlamentul Republicii Moldova a demis guvernul Sandu. Cum s-a desfășurat ședința. Text Live NM

Astăzi, 12 noiembrie, se va decide soarta de mai departe a guvernului condus de Maia Sandu. Deputații s-au întrunit într-o ședință legislativă, în care vor dezbate moțiunea de cenzură depusă de PSRM. 

UPDATE

12.50 Sesiunea de discursuri s-a încheiat. Este supusă la vot moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Maia Sandu.

12.41 Maia Sandu: „Înțeleg, v-ați speriat cînd guvernul s-a angajat să găsească un procuror-general independent. V-ați speriat atât de tare, încât vreți să dați jos guvernul”. „Voi vreți să vă salvați averile și palatele. Da, cred că se află aici și dintre cei care nu vor să participe la jocuri murdare și apreciază eforturile noastre de a curăța justiția. Astăzi, cei speriați sunt mai mulți”, a mai spus premierul Maia Sandu.

12.40 Maia Sandu susține discursul final, înainte de supunerea la vot a moțiunii de cenzură împotriva guvernului.

12.38 Octavian Țîcu a insistat să aibă și el o luare de cuvânt, chiar dacă președinta parlamentului a invitat-o la tribuna centrală pe premierul Maia Sandu. „Lăsați acest guvern să funcționeze mai departe. Iar dacă îl demiteți, gândiți-vă ce veți face mai departe”, a declarat Octavian Țîcu.

12.29 „Țara nu se vinde!”, a declarat socialistul Bogdan Țîrdea. Acesta a spus că premierul Maia Sandu are succes numai pe facebook.

12.21 Președintele fracțiunii PPDA, Alexandru Slusari, a declarat că „socialiștii sunt gata să dea foc la țară înainte de perioada rece a anului”. Acesta le-a amintit socialiștilor că au avut o colaborare reușită cu blocul ACUM în mai multe domenii, mai puțin în domeniul justiției. „Prin votul de astăzi demonstrați că vă este frică de o justiție independentă. Nu vă interesează viitorul acestei țări”, a mai spus Slusari.

12.15 „Știți care e diferența dintre noi și voi? Noi suntem sinceri și cinstiți, și la putere și la guvernare, nu ca voi – cu tertipuri și bodyguarzi”, le-a spus președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, deputaților democrați.

12.07 Pavel Filip a anunțat că Partdiul Democrat va vota în favoarea moțiunii de cenzură a guvernului Sandu.

12.00 Deputatul PDM, Pavel Filip, a reproșat guvernului Sandu că a anulat mai multe inițiative sociale apreciate de cetățenii Republicii Moldova. Acesta a mai spus că Maia Sandu s-a lansat în campania prezidențială și că nu vrea să rămână la guvernare, ci să meargă în opoziție. „Această guvernare va intra în istorie drept guvernul care nu a propus niciun proiect pentru oameni”, a declarat Pavel Filip.

11.53 Primul a luat cuvântul Denis Ulanov, din partea partidului Șor. „Procurorul eneral, punctul care trebuia să vă unească, v-a dezbinat”, a declarat acesta. Acesta a anunțat că fracțiunea Șor se va abține de la votul moțiunii de cenzură.

11.52 Patru deputați s-au înscris pentru luări de cuvânt, câte unul din partea fiecărei fracțiuni parlamentare.

11.48 Ședința de întrebări și răspunsuri a luat sfârșit. Unii deputați au solicitat dreptul la replică.

11.47 Nemerenco a spus că Odnostalko a fost deputatul care a pășit cel mai des pagul ministerului Sănătății: „Ați făcut acest lucru din interes în câmpul drogurilor, pe care mi l-ați declarat deschis și interesul pentru funcția de vicedirector la Agenția Medicamentului.”

11.43 Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că sistemul medical era total distrus și că a reușit să facă reforme pe măsura posbilităților din buget. Ea a confirmat că multe inițiative au venit din partea PSRM.

11.41 Odnostalko a replicat că majoritatea inițiativelor au fost inițiate încă de guvernul anterior și a dat spre exemplu tomograful pentru Institutul Oncologic. Acesta a acuzat guvernul că timp de cinci luni nu a elaborat strategiile necesare în dezvoltarea medicinii și a dat drept exemplu faptul că în continuare sunt cozi mari la unele servicii medicale, cum sunt cele pentru RMN și la operațiile de cataractă.

11.34 Socialistul Vladimir Odnostalko a spus că majoritatea dintre inițiativele sociale enumerate de guvern au venit din partea PSRM. Maia Sandu: „Descopăr încă un deputat care nu a citit moțiunea de cenzură. Eu nu o stau să mă cert care sunt inițiativele PSRM și care sunt ale guvernului, dar pot să vă spun că noi am găsit bani, iar dvs puteți să aveți 400 de inițiative care nu vor schimba nimic, pentru că nu aveți bani pentru asta.”

11.29 Deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco, a întrebat dacă este adevărat că Comisia de la Veneția ar fi criticat proiectul de reformă a justiției. Ministrul Justiției a răspuns că este un fals și că orice jurist poate confirma că reprezentanții Comisiei de la Veneția vin să puncteze aspectele problematice și că aceștia nu laudă niciodată proiectele de legi.

11.28 Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a răspuns că ambele legi prevăd implicarea executivului în procedura de preselecției candidaților, cu diferența că la legea din septembrie era implicat ministerul Justiției, iar ultimile modificări prevăd înlocuirea acestuia cu primul ministru.

11.25 Deputatul ACUM, Liviu Vovc, a întrebat premierul și ministrul Justiției care este diferența dintre legea procuraturii votată în septembrie și cea modificată în prezent.

11.18 Lipskii a întrebat unde sunt banii care ar fi trebuit să vină în conturile întreprinderii Calea Ferată, dacă este adevărat că s-au eliminat schemele de corupție. Maia Sandu a răspuns că atunci când vor fi sancțiuni clare pentru dările de mită, banii vor rămâne la agenții economici. Despre autorizațiile pentru transportatori, Sandu a amintit că președintele Dodon a promis că va soluționa toate problemele legate de Moscova. Lipsii a întrebat de ce Maia Sandu nu a întreprins nicio vizită oficială la Moscova. „Rezultă că eu sunt mai convingătoare decât Dodon”, a răspuns Maia Sandu.

11.11 Deputatul PSRM, Oleg Lipskii, a întrebat de ce guvernul îi ignoră pe transportatorii care protestează. Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a răspuns că s-au depus multe eforturi în acest sens, iar anul viitor vor fi acordate 16 mii de autorizații, cu o mie mai mult ca în 2019. Acesta a mai spus că problema fundamentală este că trebuie eliminată cota de autorizații, care a fost introdusă artificial, în urma căreia, în 2015, a fost creată o „piață neagră”.

11.07 Maia Sandu a precizat că creditul din partea României, de 200 de milioane de euro, nu va veni dacă va cădea acest guvern. Mai mult, reforma justiției este cea mai importantă pentru finanțatorii externi, iar finanțarea externă nu va veni dacă acest lucru nu se va întâmpla. „Va trebui să reduceți bugetul pentru anul viitor”, a declarat Maia Sandu.

11.05 Natalia Gavriliță a răspuns că ministerul Finanțelor a pregătit bugetul pentru 2020 și că este nevoie de surse de finanțare pentru cheltuieli. Guvernul intenționa să ia un împrumut de la guvernul României, 50 de milioane de euro din partea Băncii Mondiale și miza pe sumele rămase din programul cu FMI. De asemenea, erau planificate venituri din partea UE. „Accesarea acestor fonduri depinde de reformele implementate de guvern. O eventuală schimbare de guvern va presupune și modificarea acestui proiect.”

11.04 Igor Grosu: „Noi suntem la sfârșitul anului. Ministerul Finanțelor a pregătit bugetul, politica fiscală. Proiectele acestea, foarte importante, sunt pe rol, așteaptă raioanele”.

10.57 Maia Sandu: „Noi avem o singură dragoste, dragostea de popor. Decizia vă aparține, dacă împărtășiți dragostea pentru popor, veți lua o decizie în favoarea justiției.”

10.54 Dumitru Diacov: „Mie îmi pare că acest love-story care a început acum câteva luni de zile se termină. Am vrut să întreb: doamna prim-ministru, noi la fracțiune, am așteptat ca dvs să spuneți, cum vedeți mai departe activitatea guvernului? Pentru că dacă se termină o dragoste, poate să înceapă alta.”

10.50 Vasile Bolea a întrebat-o pe Maia Sandu cui i-a promis aeroportul, împreună cu ministrul Brînzan. Premierul a răspuns că acuzațiile sunt false și că a aflat din presă despre schimbarea proprietarului aeroportului.

10.41 Maia Sandu: „În primele alineate ale moțiunii se vorbește că acțiunile și inacțiunile acestui guvern au provocat înrăutățirea situației sociale și economice. Am ținut să vă combat acuzațiile. În al doilea rând: eu am auzit că încercați să ne ascultați pe mine și colegii din ACUM și că folosiți oameni ai regimului precedent ca să ne înregistrați. Nu avem nimic de ascuns. Despre modificarea legii: cum se face că legea cu privire la procuratură, care are exact același mecanism, aprobată de dvs în septembrie este constituțională? Cele două legi prevăd același mecanism de preselecție.”

10.40 Vasile Bolea: „Toate cele ce a spus prim-ministrul în domeniul social a fost susținut de PSRM prin vot. Acum întrebarea: guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificările la legea procuraturii. Nu ați consultat colegii de coaliție, nu ați consultat colegii din blocul ACUM, nici măcar miniștrii din guvrnul dumneavoastră nu au știut că urmează să își asume răspunderea. Ați declarat că nici măcar societatea civilă nu poată să participe la aceste concursuri. Ați încercat „prin contrabandă” să introduceți un proiect de lege. Nu credeți că este un derapaj de la lege?

19.39 Începe sesiunea de întrebări și răspunsuri. Aceasta va dura o oră. Fiecare întrebare și răspuns trebuie să dureze maximum două minute.

10.37 Maia Sandu: „Moțiunea de cenzură a apărut din frica față de un procuror general independent.”

10.36 Maia Sandu: „Aveți nevoie de o justiție independentă și corectă sau o justiție cu telecomanda? O justiție în care hoții stau la închisoare sau o justiție în care hoții de miliarde scapă nepedepsiți. Vom vedea astăzi.”

10.35 Maia Sandu: „În iunie, Dodon se temea de justiția lui Plahotniuc, de amențările privind trădarea de patrie și înregistrările video.Vedem că Dodon trădează alegătorii socialiști.”

10.33 Maia Sandu: „Justiția lui Plahotniuc a mai avut o practică eficientă: suspendarea președintelui pentru 5 minute. Oamenii nu înțeleg de ce președintele Dodon a fost atât de tăcut atunci și așa de vorbăreț acum”.

10.30 Maia Sandu: „Reforma justiției este piatra de temelie a programului guvernului ACUM. Ne dorim o justiție adevărată, judecători care iau decizii în numele legii. Ne dorim ca cei care au furat miliardul să ajungă la închisoare.”

10.27 Maia Sandu: „Investitorii străini ne vizitează tot mai des, dar vor să vadă dacă reforma justiției este reală sau doar declarații.”

10.25 Maia Sandu: „Au fost deblocate proiecte care au fost blocate ani de zile. Am reușit să dublăm cota la struguri, de la 10 la 20 de mii de tone, la prune și la cireșe. Am extins programul de sprijin al femeilor în afaceri, pregătim cadrul normativ pentru reglementarea activității de antreprenori care va înlocui sistemul de patente.”

10.17 Maia Sandu: „Majorăm alocația pentru cei cu dizabilități majore cu 40%.”

10.16 Maia Sandu: „Da, domnilor deputați, sunt 400 de mii de pensionari care au pensie mai mică de 1.500 de lei pe lună.”

10.15 Maia Sandu: „Am crescut plățile pentru cei care nu au stagiu suficient, dar le promitem că în 2020 bugetul va crește mai mult.”

10.13 Maia Sandu: „Vreți să opriți reforma justiției? Pentru asta v-au ales oamenii în parlament? Zilele astea se întâmplă cu o rapiditate lucruri bizare. PD își retrage moțiunea, iar PSRM care a făcut coaliție cu ACUM, înregistrează o moțiune pentru a da jos acest guvern.”

10.10 Președintele parlamentului, Zinaida Grecianîi a propus ca premierul Maia Sandu să aibă la dispoziție o oră pentru a-și expune raportul de activitatea și argumentele pentru care guvernul trebuie să rămână în funcție. Ulterior, deputații vor adresa întrebări premierului și miniștrilor.

10.05 Deputații au onorat drapelul de stat.

10.00 Ședința parlamentului a început.

Amintim că, potrivit legii, pentru ca moțiunea de cenzură să fie aprobată, este nevoie de 51 de voturi. Fracțiunea PSRM include 36 de deputați, respectiv este nevoie de încă 15 voturi.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: