„Problema ecologică nu este cea mai mare”. Precizările Ministrului Energiei privind scandalul cu păcura îngropată
Full Article 3 minutes read

„Problema ecologică nu este cea mai mare”. Precizările Ministrului Energiei privind scandalul cu păcura îngropată

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a confirmat că în luna noiembrie 2022 un lot de păcură a fost îngropat în pământ, la SA „Termoelectrica”. Potrivit ministrului, incidentul s-a întâmplat după ce o conductă de condens a crăpat. Parlicov asigură că consecințele pentru mediu vor fi minime. Totodată, ministrul Energiei s-a arătat revoltat că reprezentanții de la Termoelectrica nu au anunțat din start despre situație, iar ulterior nu și-au recunoscut vina. Declarațiile au fost făcute pe 27 iulie în cadrul emisiunii „Территория свободы” de la Rlive.

Victor Parlicov a explicat că în imaginile video prezentate de liderul Partidului „Nostru”, Renato Usatîi, este arătat procesul de înlăturare a unei avarii.

„Într-adevăr, în luna noiembrie a anului trecut, fapt despre care Termoelectrica face doar aluzii, a avut loc un asemenea incident. O conductă de condens, care are funcția de a încălzi păcura, s-a spart. Iar, în locul pe unde intrau aburii și apa a nimerit păcură. Astfel, când s-a efectuat curățarea și reparația conductei, resturile păcurii au fost îngropate. Deci, în video nu era păcură curată”, a declarat Parlicov.

Ministrul Eergiei asigură că consecințele pentru mediu vor fi minime.

„Cea mai mare problemă nu este cea ecologică. Din punct de vedere ecologic totul poate fi corectat. Păcura este dezgropată, iar pământul contaminat se dă la prelucrare și se curăță. Astfel, consecințele pentru mediu sunt minime”, a spus ministrul.

Totodată, Parlicov s-a arătat revoltat că SA „Termoelectrica” nu și-a recunoscut vina și a permis ca încrederea instituției să fie subminată. Acesta susține argumenteleTermoelectrica din start i s-au părut neconvingătoare.

„Cea mai mare problemă este că acest incident a fost ascuns în noiembrie, iar atunci când s-a aflat ei nu și-au recunoscut vina. Așa ar fi fost constit. Prin aceste gesturi ei subminează încrederea în sectorul energetic. Pentru mine, neîcrederea cetățenilor către Ministerul Energiei este mai importantă de cât îngroparea resturilor de păcură. Dacă ei și-ar fi recunoscut vina nu erau să fie atâtea consecințe”, a adăugat el. 

***

Un lot de păcură de proastă calitate ar fi fost îngropat în pământ la SA „Termoelectrica”, în pofida posibilelor consecințe negative pentru mediu. Cel puțin asta a declarat liderul Partidului „Nostru” Renato Usatîi, care a difuzat imagini video într-o conferință de presă. Contactat de NM, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Ion Bulmaga a confirmat că autoritățile au fost informate despre acest caz și a dat asigurări că a fost inițiată o anchetă. Ulterior, SA „Termoelectrica” a declarat că filmulețul, în care un tractor îngroapă în pământ volume mari de substanță asemănătoare cu păcura ar putea fi din 2015, când s-a scurs în sol o cantitate de păcură.

Zilele trecute, Usatîi a venit cu noi dovezi privind lotul de păcură de proastă calitate, care ar fi fost îngropat în pământ, la SA „Termoelectrica”. Politicianul a arătat că filmulețul ar fi fost înregistrat de pe un telefon performant, care în 2015 nu exista. Într-o reacție, SA „Termoelectrica” a reiterat că nu a avut loc deversări, îngropări sau avarii.

Pe 26 iulie, premierul Dorin Recean a cerut remanieri la Termoelectrica, după scandalul cu păcura îngropată. Potrivit oficialului „este inacceptabilă situația” la întreprindere „ca și atitudine față de mediu, dar ca și procedură de management”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: