VIDEO Dezastru ecologic și informații ascunse? Usatîi susține că păcura de proastă calitate a fost îngropată în pământ
Full Article 3 minutes read

VIDEO Dezastru ecologic și informații ascunse? Usatîi susține că păcura de proastă calitate a fost îngropată în pământ

Un lot de păcură de proastă calitate ar fi fost îngropat în pământ, la SA „Termoelectrica”, în pofida posibilelor consecințe negative pentru mediu. Cel puțin asta susține liderul Partidului „Nostru”, Renato Usatîi, care a difuzat imagini video într-o conferință de presă. Contactat de NM, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a confirmat că autoritățile au fost informate despre acest caz și a dat asigurări că a fost inițiată o anchetă. În același timp, reprezentanții SA „Termoelectrica” susțin că imaginile nu au fost filmate pe teritoriul întreprinderii.

UPDATE 14:00 SA „Termoelectrica” susține că filmulețul publicat de Renato Usatîi ar putea fi din 2015, când s-a scurs în sol o cantitate de păcură. Întreprinderea menționează că pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, nu a avut loc deversări, îngropări, avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii.

Renato Usatîi a prezentat imagini foto și video, care ar fi preluate de pe camerele de supraveghere de la „Termoelectrica”, în care un tractor îngroapă în pământ volume mari de substanță asemănătoare cu păcura.

Potrivit lui Usatîi, totul s-ar fi întâmplat deoarece nu s-a reușit arderea întregului volum al păcurii procurate de companie, care ar fi de o calitate extrem de proastă, în perioada sezonului de încălzire, iar stocurile ar fi peste normă și acum.

Renato Usatîi a menționat că a discutat mai mulți angajați de la Termoelectrica care au confirmat autenticitatea acestor imagini, menționând însă că șefii întreprinderii și-au justificat acțiunile printr-o „scurgere accidentala”.

„Mi s-a demonstrat că în perioada martie, aprilie, mai, pe teritoriul CET-2 în municipiul Chișinău, amplasată în sectorul Ciocana, s-a îngropat un volum impunător de păcură de proastă calitate care nu a putut fi folosită după destinație. Este încă o crimă pe lângă prejudicierea serioasă a bugetului și, cel mai grav, a mediului și sănătății oamenilor. Îngropând acea păcură de cea mai proastă calitate, au îngropat nu doar banii cetățenilor, dar și sănătatea oamenilor”, a declarat politicianul.

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a declarat pentru NM că știe despre aceste imagini și a sesizat deja organele competente.

„Acel video a nimerit la mine printr-un mesaj la miez de noapte. La prima oră am raportat Ministrei Mediului și am dat indicația ca specialiștii Agenției de Mediu să verifice informația. Până la momentul de față, Termoelectrica a dezmințit informația prin faptul că acel proces nu s-a produs pe teritoriul lor. Colaboratorii au făcut mai multe poze, care urmează să fie comparate cu cele publicate și supuse expertizei pentru a se stabili adevărul. Totodată, urmează să semnez o solicitare la Serviciul de Informații și Securitate pentru ca să ne ajute să depistăm locația și persoanele vinovate. O dată cu aflarea tuturor circumstanțelor, laboratorul Inspectoratului pentru Protecția Mediului va stabili prejudiciul cauzat mediului în dependență de suprafața mediului și substanța depistată. Ulterior, vom depunde o sesizare la Procuratura Generală”, a explicat Ion Bulmaga pentru NM.

Contactat de NM, reprezentanții SA „Termoelectrica” au spus că se vor informa și vor reveni cu o reacție. Totodată, NM a încercat să obțină un comentariu de la Ministerul Mediului, însă responsabilii nu au răspuns la telefon.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: