Proces penal, privind numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la CCM, în aprilie 2021
Full Article 2 minutes read

Proces penal, privind numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la CCM, în aprilie 2021

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a înregistrat un proces penal pe faptul numirii în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), în aprilie 2021, a unui judecător care intrase în exercițiul funcției. Informația a fost confirmată de instituție, pe 25 octombrie. 

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii PCCOCS investighează „uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la CCM, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat”.

„Înregistrarea procesului penal de către procurorii PCCOCS a fost precedată de sesizarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc depusă în aprilie 2021, a cărei primire și înregistrare a fost respinsă prin ordonanța PG, emisă la două zile de la depunerea adresării. Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanța, iar Curtea de Apel Chișinău le-a satisfăcut cererea și a dispus înregistrarea sesizării acestora”, precizează Procuratura.

Amintim că pe 23 aprilie 2021, Parlamentul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în calitate de judecător al Curții Constituționale (CC). Se întâmpla în contextul în care, majoritatea parlamentară formată din PSRM și Platforma „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la CCM.

Pe 27 aprilie, Boris Lupașcu, a solicitat anularea hotărârii care a stat la baza desemnării sale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: