Procesul de redobândire a cetățeniei române, blocat temporar. Care este motivul
Full Article 2 minutes read

Procesul de redobândire a cetățeniei române, blocat temporar. Care este motivul

Procesul de redobândire a cetățeniei române a fost blocat temporar. Despre acest lucru a anunțat într-un interviu pentru Europa Liberă, Ana Guțu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din guvernul de la Bucureşti.

Ana Guțu a explicat că „există o situație neplăcută legată de rețelele criminale care s-au dezvoltat pe filiera redobândirii cetățeniei. Și mă refer la dosarele de solicitare a cetățeniei care vin, de exemplu, din partea a circa 350 de mii de cetățeni din Rusia și Ucraina care printr-o minune au găsit acte de naștere pe teritoriul României Mari și acum solicită cetățenia română”.

Astfel, din această cauza procesul de redobândire a cetățeniei române a fost blocat, iar organele judiciare urmează să se clarifice. Totodată, Ana Guțu a informat că blocajul din Comisia pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie a fost deblocat.

„Cele 260 de mii de dosare care s-au oprit și, într-adevăr, este un fapt absolut neplăcut pentru solicitanți, fiindcă termenul legal este de șase luni, dar s-a ajuns la termenul de doi ani și jumătate”, a mai spus Guțu.

Aceasta a menționat că vor fi făcute unele schimbări legislative „pentru a evita istoriile neplăcute ale unor oameni care solicită cetățenia română din motive comerciale”.

Amintim că în ianuarie 2020, Parchetul General al României a deschis un dosar penal într-un caz legat de acordarea „peste rând” a cetățeniei române mai multor persoane din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: