Parchetul General al României a deschis un dosar penal privind acordarea „peste rând” a cetățeniei române mai multor persoane din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Parchetul General al României a deschis un dosar penal privind acordarea „peste rând” a cetățeniei române mai multor persoane din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova

Parchetul General al României a deschis un dosar penal într-un caz legat de acordarea „peste rând” a cetățeniei române mai multor persoane din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova, informează Digi24, cu refereire la Vice.ro, astăzi, 22 ianuarie.

Potrivit sursei citate, controlul a pornit de la o sesizare din iulie 2019, depusă la Ministerul Justiției, în care doi cetățeni din Republica Moldova semnalau tergiversarea unor dosare în detrimentul altora.

Astfel, în perioada august-octombrie 2019, inspectorii Corpului de Control al ministrului Justiției au analizat aleatoriu mai multe dosare de cetățenie depuse între 2017 și 2019 și au descoperit o practică prin care unele cereri iau fața altora prin intermediul memoriilor depuse de avocați la conducerea instituției.

„Avocații solicită fie înregistrarea cererilor de cetățenie la alte termene decât cele la care au fost programați online, fie soluționarea acestor cereri „peste rând”, cu încălcarea cronologiei date prin înregistrarea online. (…) Au fost aprobate memorii de urgentare a cererii de cetățenie și în situațiile în care memoriile nu sunt motivate de vreo urgență reală”, se arată în raportul Corpului de Control.

De asemenea, „s-a constatat că site-ul de programări online este de multe ori supraîncărcat cu cereri ale acelorași persoane, care se programează de mai multe ori succesiv, cu consecința blocării accesului altor solicitanți. Pentru locurile rămase astfel libere prin neprezentarea solicitanților care realizează înregistrări multiple se prezintă avocații cu memoriile mai sus arătate”.

Aceeași sursă menționează că autoritățile române au observat existența unor grupări care racolau aplicanți pentru cetățenia română, în primul rând din Ucraina și Republica Moldova. Mai mult, la alegerile europarlamentare din 2019, s-a descoperit că 1 899 de moldoveni care solicitaseră cetățenia română locuiau la aceeași adresă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: