Protocolul privind spitalizarea minorilor infectați cu Covid ar putea fi revăzut: „Avem doar doi copii în stare mai gravă”
Full Article 3 minutes read

Protocolul privind spitalizarea minorilor infectați cu Covid ar putea fi revăzut: „Avem doar doi copii în stare mai gravă”

43 de copii și 12 femei însărcinate din Republica Moldova au fost testați pozitiv cu COVID-19 timp de o săptămână. Datele au fost prezentate de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, în cadrul conferinței de presă din 27 octombrie. Aceasta a precizat că doi dintre minori sunt în stare „mai gravă”. De asemenea, ministrul a menționat că instituția ar putea revedea protocolul național, astfel încât să nu mai fie spitalizați toți copiii testați pozitiv cu COVID-19, dacă starea acestora este bună.

Copiii din Republica Moldova, infectați cu coronavirus, sunt spitalizați în patru instituții medicale din țară: Spitalul de boli contagioase de copii, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul municipal „Ignatenco” și Spitalul din Bălți.

„Avem doar doi copii în stare mai gravă la Institutul Mamei și Copilului (IMC)”, a precizat Nemerenco.

Astfel, în prezent, sunt spitalizați:

31 de copii – IMC

77 de copii – Spitalul de boli contagioase pentru copii

40 de copii – Spitalul din Bălți

20 de copii – Spitalul Ignatenco

Majoritatea dintre cei 21 658 de copii testați pozitiv cu coronavirus au între 11 și 17 ani (55%). 21% dintre pacienții minori au între 6 și 10 ani, 18% – între 1 și 5 ani și 6% vârsta mai mică de 1 an.

„Sunt spitalizați atât de mulți copii, pentru că protocolul spune că minorii, indiferent de starea lor, sunt spitalizați pentru o monitorizare mai strictă. Probabil vom revedea aceste condiții”, a menționat Nemerenco.

Numărul gravidelor testate pozitiv cu coronavirus a crescut de la 37 până la 49.

„Vrem să atenționăm toate femeile însărcinate ca la cel mai mic simptom de suspecție a Covid să contacteze imediat medicul de familie și chiar dacă nu au simptome, dar au fost în contact cu o persoană infectată cu Covid – la fel, să discute cu medicul de familie, pentru că este foarte important să fie monitorizate din prima zi, ca să evităm stările complicate”, a mai spus ministrul Sănătății.

Amintim că, pe 26 octombrie,  Comisia Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat vaccinarea copiilor de la 12 ani cu serul Comirnaty produs de Pfizer-BioNTech. Modificările propuse sunt evaluate și înaintate spre aprobare în conformitate cu informația oficială al Organizației Mondiale a Sănătății, referitoare la vaccinurile COVID-19. De asemenea, OMS recomandă vaccinarea femeilor însărcinate împotriva coronavirusului, iar studiile arată că anticorpii formați în corpul mamei sunt transmiși și fătului, care este protejat în acest mod de infecție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: