Procuratura Generală a renunțat la învinuiri în dosarul Petrenco și a adus scuze persoanelor vizate
Full Article 2 minutes read

Procuratura Generală a renunțat la învinuiri în dosarul Petrenco și a adus scuze persoanelor vizate

Procuratura Generală a venit cu o reacție după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a condamnat Republica Moldova în „cauza Petrenco”. Conducerea instituției a anunțat că procurorii vor renunța la învinuiri în dosarul Petrenco și a adus scuze persoanelor vizate pe nedrept în această cauză.

Procuratura Generală a remarcat că constatările CtEDO din hotărâre au autoritatea lucrului judecat cu privire la importante elemente ce se conțin în acuzațiile reclamanților, aduse în cadrul unui dosar penal care, în prezent, se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Prin urmare, în ședința de judecată planificată pentru astăzi, 17 septembrie 2021, ora 14:00 în dosarul în care figurează reclamații (Grigore Petrenco, Alexandr Roșco, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Andrei Druzi, Oleg Buznea și Vladimir Jurat), procurorul va renunța oficial la acuzațiile aduse acestora pentru săvârșirea infracțiunii de organizare și participare la dezordini în masă.

„Pe această cale, Procuratura Generală aduce scuze oficiale tuturor persoanelor figurante în acest dosar penal, care au fost pe nedrept acuzate de săvârșirea pretinsei infracțiuni de dezordini în masă”, se arată în comunicatul de presă.

Amintim că Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în dosarul în care este vizat Grigore Petrenco și alți 6 reclamanți. Curtea a dispus ca Guvernul Republicii Moldova să achite reclamanților suma de 63750 Euro în calitate de prejudiciu moral pentru violările comise, dar și suma de 4000 euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică în fața CtEDO.

Cauza se referă la reținerea, arestarea și detenția reclamanților în baza unor acuzații de tulburări în masă ca urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale în septembrie 2015. Toți reclamanții au fost deținuți timp de patru luni și jumătate în Penitenciarul nr. 13 și aproximativ pentru aceeași perioadă de timp s-au aflat în arest la domiciliu. În perioada în care aceștia se aflau în arest la domiciliu, reclamanții au fost forțați să poarte brățări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: