Procuratura Sângerei a dispus reținerea lui Cavcaliuc pentru prezentarea învinuirii în dosarul „verde de briliant”
Full Article 3 minutes read

Procuratura Sângerei a dispus reținerea lui Cavcaliuc pentru prezentarea învinuirii în dosarul „verde de briliant”

Procuratura raionului Sângerei a dispus reținerea lui Gheorghe Cavcaliuc pentru prezentarea învinuirii în dosarul „verde de briliant”. Se întâmplă după ce liderul PACE nu s-a prezentat astăzi la Procuratura Sângerei, deși a fost citat.

De asemenea, Procuratura Generală a anunțat că a respins cererea lui Cavcaliuc de retragere a dosarului „verde de briliant” din gestiunea Procuraturii Sângerei, fapt despre care a fost informat la data de 13 iulie 2021.

„Decizia a fost luată după examinarea argumentelor reclamantului, care invoca caracterul vădit tendențios, neobiectiv și părtinitor al activității de urmărire penală desfășurate de procurorii din cadrul Procuraturii raionului Sângerei, și respectiv, solicita recuzarea acestora cu transmiterea dosarului către un alt organ de urmărire penală ori procuratură specializată pentru efectuarea în continuare a cercetărilor”, se arată în mesajul Procuraturii Generale.

Prin urmare, Procuratura Generală „a constatat lipsa unor circumstanțe prevăzute de Codul de procedură penală care ar pune la îndoială rezonabilă imparțialitatea procurorilor din Sângerei, motiv pentru care cererea reclamantului a fost respinsă”.

Instituția notează că liderul PACE a fost citat repetat pentru astăzi, 16 iulie, la Procuratura raionului Sângerei pentru a fi pus sub învinuire, însă acesta nu s-a prezentat. Avocații acestuia au informat că se află în concediu. „Acest pretext nu poate periclita acțiunile procesuale planificate, or, potrivit legislației, în astfel de situații statul asigură avocat din oficiu, lucru despre care, la fel, au fost informați”, a precizat Procuratura.

În acest sens, a fost dispusă reținerea lui Cavcaliuc pentru prezentarea învinuirii.

Amintim că pe 6 aprilie, în jurul orei 18.00, trei reprezentanți ai Partidului PACE în comun cu preşedintele oficiului teritorial al aceluiași partid au mers la domiciliul lui Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei. Aflându-se la intrare în gospodăria acestuia, l-au stropit cu verde de briliant, provocându-i arsuri de gradul I și II la ambii ochi. Aceștia și-au motivat acțiunile prin faptul că Tutunaru s-a vaccinat împotriva COVID-19 înainte lucrătorilor medicali, fără să-și aștepte rândul.

Pe 22 aprilie, Procuratura Generală a anunțat că Gheorghe Cavcaliuc a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare în dosarul „verde de briliant”: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

Pe 21 mai, Procuratura Generală a confirmat pentru NM că Cavcaliuc a fost citat pentru a fi pus sub învinuire și informat despre finalizarea urmăririi penale în dosarul „verde de briliant”, cu ulterioara trimitere a dosarului în judecată. Potrivit sursei citate, Cavcaliuc a refuzat să se prezinte, motivând că s-a înregistrat în cursa electorală în calitate de candidat la funcția de deputat și în conformitate cu art.51 din Codul electoral a solicitat suspendarea tuturor activităților procesuale în privința sa, până la finalizarea alegerilor.

Menționăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: