Procurorii au refuzat pornirea urmăririi penale pe presupuse fapte de dezertare în cazul militarului gay
Full Article 3 minutes read

Procurorii au refuzat pornirea urmăririi penale pe presupuse fapte de dezertare în cazul militarului gay

Procuratura municipiului Chișinău, sediul Buiucani, a refuzat pornirea urmăririi penale pe presupuse fapte de dezertare în cazul militarului Marin Pavlescu, care a refuzat să revină după un scurt concediu în unitatea militară pe motiv că a fost hărțuit din cauza orientării sale sexuale. Doina Ioana Străisteanu, avocata Centrului de informații GENDERDOC-M, cea care a reprezentat interesele militarului în instanță a făcut publică, pe 24 mai, decizia Procuraturii.

Unul dintre motivele de a refuza pornirea cauzei penale este că s-a constatat că militarul în termen prin faptul că nu s-a prezentat în unitatea militară după concediul de cinci zile nu a avut scopul de a se eschiva de la serviciul militar. Acesta nu s-a prezentat, deoarece este intimidat și hărțuit de către camarazi din cauza orientării lui homosexuale”, a declarat Doina Ioana Străisteanu.

Altă veste este că BlueShark SRL, companie care activează sub brandul „OceanFish”, unde lui Marin Pavlescu i-a fost refuzată angajarea în câmpul muncii după ce a trecut perioada de probă.

Amintim că Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a constatat că Marin Pavlescu a fost supus discriminării directe în câmpul muncii.

***

În noiembrie 2021, soldatului Marin Pavlescu i-a fost refuzată angajarea în rețeaua de magazine Ocean Fish. Reprezentanții companiei susțineau că decizia a fost luată pentru că tânărul n-ar fi făcut față sarcinilor. Marin Pavlescu a relatat că administratoarea magazinului i-ar fi spus că nu este homofobă, însă, ținând cont că a dezertat, magazinul „nu vrea să aibă probleme cu Ministerul Apărării și poliția”.

Pe 10 noiembrie, miliarul în termen Marin Pavlescu, în vârstă de 18 ani, a publicat pe pagina sa de Instagram un video în care povestește că este în concediu și pe 10 noiembrie urma să se prezinte la unitatea militară, lucru pe care nu intenționează să îl facă, din cauza abuzurilor la care a fost supus din cauza orientării sale sexuale.

Pe 11 noiembrie 2021, Ministerul de Interne a inițiat o anchetă internă pentru a elucida toate circumstanțele cazului făcut public de Pavlescu. Rezultatele acesteia  arată că „nu au fost constatate intimidări, înjosiri și acțiuni discriminatorii pe motiv că acesta ar fi homosexual”. În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că va sesiza Procuratura Generală, întrucât soldatul ar avea legături sexuale cu un minor. Avocata lui Marin Pavlescu și reprezentanții GENDERDOC-M, care apără drepturile comunității LGBT în Moldova, s-au arătat indignați de concluzia Ministerului Apărării.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: