Soldatul care și-a făcut coming out-ul a fost discriminat la angajare. Consiliul pentru egalitate recomandă companiei să își ceară scuze
Full Article 2 minutes read

Soldatul care și-a făcut coming out-ul a fost discriminat la angajare. Consiliul pentru egalitate recomandă companiei să își ceară scuze

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a constatat că Marin Pavlescu, tânărul care a devenit cunoscut în R. Moldova după ce a refuzat să se întoarcă în armată și a anunțat public că este gay, a fost supus discriminării directe în câmpul muncii de către compania BlueShark SRL, care activează sub logotipul OceanFish. S-a întâmplat după ce reprezentanții acesteia au refuzat să îl angajeze. Informația a fost făcută publică de către avocata Doina Ioana Străisteanu, pe 24 mai.

„Faptele constatate reprezintă discriminare directă în câmpul muncii pe criteriul de orientare sexuală și presupus statut de dezertor”, se arată în decizia Consiliului.

Membrii Consiliului pentru egalitate recomandă companiei să adreseze scuze în format scris lui Marin Pavlescu. În termen de 30 de zile, reclamata trebuie să informeze Consiliul despre acțiunile întreprinse. Decizia poate fi contestată în decurs de 30 de zile în instanța de judecată.

***

În noiembrie 2021, soldatului Marin Pavlescu i-a fost refuzată angajarea în rețeaua de magazine Ocean Fish. Reprezentanții companiei susțineau că decizia a fost luată pentru că tânărul n-ar fi făcut față sarcinilor. Marin Pavlescu a relatat că administratoarea magazinului i-ar fi spus că nu este homofobă, însă, ținând cont că a dezertat, magazinul „nu vrea să aibă probleme cu Ministerul Apărării și poliția”.

Pe 10 noiembrie, miliarul în termen Marin Pavlescu, în vârstă de 18 ani, a publicat pe pagina sa de Instagram un video în care povestește că este în concediu și pe 10 noiembrie urma să se prezinte la unitatea militară, lucru pe care nu intenționează să îl facă, din cauza abuzurilor la care a fost supus din cauza orientării sale sexuale.

Pe 11 noiembrie 2021, Ministerul de Interne a inițiat o anchetă internă pentru a elucida toate circumstanțele cazului făcut public de Pavlescu. Rezultatele acesteia  arată că „nu au fost constatate intimidări, înjosiri și acțiuni discriminatorii pe motiv că acesta ar fi homosexual”. În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că va sesiza Procuratura Generală, întrucât soldatul ar avea legături sexuale cu un minor. Avocata lui Marin Pavlescu și reprezentanții GENDERDOC-M, care apără drepturile comunității LGBT în Moldova, s-au arătat indignați de concluzia Ministerului Apărării.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: