Фото: facebook.com

Soldatul care și-a făcut coming out-ul a fost discriminat la angajare. Consiliul pentru egalitate recomandă companiei să își ceară scuze

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a constatat că Marin Pavlescu, tânărul care a devenit cunoscut în R. Moldova după ce a refuzat să se întoarcă în armată și a anunțat public că este gay, a fost supus discriminării directe în câmpul muncii de către compania BlueShark SRL, care activează sub logotipul OceanFish. S-a întâmplat după ce reprezentanții acesteia au refuzat să îl angajeze. Informația a fost făcută publică de către avocata Doina Ioana Străisteanu, pe 24 mai.

„Faptele constatate reprezintă discriminare directă în câmpul muncii pe criteriul de orientare sexuală și presupus statut de dezertor”, se arată în decizia Consiliului.

Membrii Consiliului pentru egalitate recomandă companiei să adreseze scuze în format scris lui Marin Pavlescu. În termen de 30 de zile, reclamata trebuie să informeze Consiliul despre acțiunile întreprinse. Decizia poate fi contestată în decurs de 30 de zile în instanța de judecată.

***

În noiembrie 2021, soldatului Marin Pavlescu i-a fost refuzată angajarea în rețeaua de magazine Ocean Fish. Reprezentanții companiei susțineau că decizia a fost luată pentru că tânărul n-ar fi făcut față sarcinilor. Marin Pavlescu a relatat că administratoarea magazinului i-ar fi spus că nu este homofobă, însă, ținând cont că a dezertat, magazinul „nu vrea să aibă probleme cu Ministerul Apărării și poliția”.

Pe 10 noiembrie, miliarul în termen Marin Pavlescu, în vârstă de 18 ani, a publicat pe pagina sa de Instagram un video în care povestește că este în concediu și pe 10 noiembrie urma să se prezinte la unitatea militară, lucru pe care nu intenționează să îl facă, din cauza abuzurilor la care a fost supus din cauza orientării sale sexuale.

Pe 11 noiembrie 2021, Ministerul de Interne a inițiat o anchetă internă pentru a elucida toate circumstanțele cazului făcut public de Pavlescu. Rezultatele acesteia  arată că „nu au fost constatate intimidări, înjosiri și acțiuni discriminatorii pe motiv că acesta ar fi homosexual”. În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că va sesiza Procuratura Generală, întrucât soldatul ar avea legături sexuale cu un minor. Avocata lui Marin Pavlescu și reprezentanții GENDERDOC-M, care apără drepturile comunității LGBT în Moldova, s-au arătat indignați de concluzia Ministerului Apărării.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ministrul german de Externe, la Chișinău: „Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru UE”

Ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, care se află într-o vizită la Chișinău, și-a afirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Acesta a declarat că crede în viitorul european al Republicii Moldova și că țara noastră ar fi „o adevărată îmbogățire” pentru Uniunea Europeană. Oficialul a spus că Germania va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său europeană, dacă cetățenii săi vor decide să continue să meargă pe această cale, făcând aluzie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în fața Catedralei Nașterii Domnului.

Astăzi am venit în Republica Moldova pentru că, la fel ca și mulți în Europa, cred în viitorul european al Moldovei. Uniunea Europeană și-a deschis larg ușile și porțile pentru toate țările care împărtășesc valorile noastre, care doresc să vină alături de noi, care vor să devină membre ale acestei comunități puternice. Ale comunității în care sunt trăite valorile libertății de exprimare, ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale democrației parlamentare. Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru Uniunea Europeană. Este o țară interesantă din punct de vedere economic, ceea ce în mod cert înseamnă un viitor bun pentru Uniunea Europeană”, a declarat Johann Wadephul.

Șeful diplomației germane a mai menționat că UE reunește state cu culturi, religii și sisteme politice diferite, iar Republica Moldova la fel își poate găsi locul în cadrul blocului comunitar.

Doresc să subliniez acest lucru cât se poate de clar, pentru că din partea Rusiei există în mod repetat încercări de a răspândi informații false despre Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană, fiecare țară își poate păstra identitatea, obiceiurile și tradițiile. Diferite religii pot fi liber practicate. De aceea mă întâlnesc acum cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase, pentru a înțelege și a cunoaște care este situația în această țară. Pentru că în fiecare țară din Europa lucrurile stau puțin diferit și așa poate fi, așa este permis și așa trebuie să fie”, a adăugat el.

Totodată, ministrul Johann Wadephul a declarat că vrea să continue politica predecesoarei sale Annalena Baerbock cu privire la sprijinirea Republicii Moldova. El a menționat că țara intenționează să ofere și în continuare susținere inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței.

În acest moment au loc pregătiri tehnice, iar atunci când va fi momentul potrivit și când va fi necesar, vom invita cu siguranță la o nouă conferință (a Platformei de Sprijin – n. r.). Dar știu, de asemenea, că aici urmează alegeri (alegeri parlamentare din 28 septembrie – n. r.), iar alegătorii sunt suverani în toate țările guvernate democratic și ei decid cum merg lucrurile mai departe. Și de aceea cred că este corect să arătăm respect față de decizia electorală aici în Moldova și să așteptăm să vedem cum vor decide oamenii”, a spus Johan Wadephul.

El a subliniat că Germania va sprijin și de acum încolo Republica Moldova în parcursul său european, dacă cetățenii vor decide să meargă și mai departe pe această cale. „Sper din tot sufletul că oamenii din această țară vor decide să urmeze în continuare calea europeană”, a adăugat el.

Amintim că ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, întreprinde pe 1 iulie o scurtă vizită la Chișinău. Înainte de declarațiile de presă, oficialul a fost la Catedrala Nașterii Domnului. Pe agendă mai figurează discuții cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase și o cină cu președinta Maia Sandu.

Johan Wadephul a ajuns în Republica Moldova imediat după o vizită de solidaritate la Odesa, Ucraina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: