Ministerul Apărării a finalizat ancheta internă cu privire la cazul soldatului care a anunțat public că este homosexual și a decis să nu se întoarcă în unitatea militară, pe motiv că ar fi fost lovit și umilit din cauza orientării sale homosexuale. În cadrul documentului trimis avocatului tânărului se arată că „nu au fost constatate intimidări, înjosiri și acțiuni discriminatorii pe motiv că acesta ar fi homosexual”. În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că va sesiza Procuratura Generală, întrucât soldatul ar avea legături sexuale cu un minor. De cealaltă parte, avocata tânărului spune că este vorba despre un alt băiat, de 17 ani și jumătate.
Reprezentanții Ministerului Apărării au analizat acuzațiile lui Marin Pavlescu, soldatul în termen care a anunțat că a fost agresat fizic și verbal din cauza orientării sale sexuale. Totuși, cei care au desfășurat ancheta susțin că acuzațiile tânărului nu s-au adeverit. Mai mult, potrivit acestora, Marin Pavlescu s-ar fi interesat de mult timp despre cum ar putea obține eliberarea din serviciul militar.
„În cadrul cursului inițial de instruire, desfășurat în perioada aprilie-mai curent, a fost observat plângând, iar la întrebările adresate a comunicat că are probleme familiare. Mereu i-a fost acordată consiliere psihologică și au fost desfășurate convirbiri individuale cu el. În perioada 20.04.21-5.11.21 a declarat de mai multe ori că nu dorește să execute serviciul militar și a întrebat mai multe persoane cum ar putea obține acte care i-ar permite eliberarea”, se arată în documentul publicat de avocata lui Marin Pavlescu, Doina-Ioana Straisteanu.
De asemenea, inspectorul care a desfășurat ancheta susține că Marin le-a spus psihologilor că este homosexual, în timp ce colegilor săi le spunea că are o iubită.
„Intimidări, înjosiri și acțiuni discriminatorii în privința soldatului clasa III M. Pavlescu, pe motiv că acesta ar fi homosexual nu au fost constatate. A beneficiat de toate drepturile care i se cuvin (asigurare cu hrană, baie, locațiune, asigurare cu echipament, soldă bănească) în măsură egală cu alți militari”, se mai arată în scrisoare.
Totodată, Ministerul Apărării a anunțat că va expedia Procuraturii Generale materialele acumulate, pentru ca procurorii să ancheteze un conflict dintre Marin Pavlescu și un alt soldat, dar și relația sa amoroasă, pe motiv că partenerul său nu este major.
„S-a stabilit că „persoana iubită” a soldatului clasa III M. Pavlescu cu care acesta susține că ar avea relații homosexuale este un băiat minor”, se mai arată în document.
Avocata lui Marin Pavlescu a subliniat că partenerul clientului său are 17 ani și jumătate și s-a arătat indignată de excesul de zel al autorităților.
„După cum spuneam – ancheta va căuta sa curețe imaginea instituției, după cum m-a informat ministrul personal, iar ancheta făcută sa dea vina pe situație pe Marin. Mulțumesc ca nu ați dezamăgit. Să ne spună Ministerul Apărării – ei sesizează Procuratura și când militarii întrețin relații sexuale cu fete de 17 ani?”, s-a întrebat retoric Doina-Ioana Straisteanu.
În același timp, NM a încercat să afle dacă președinta țării Maia Sandu a discutat despre acest caz cu ministrul Apărării, așa cum a anunțat anterior. Purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a menționat că întâlnirea dintre cei oficiali nu a avut loc, întrucât a fost nevoie să fie amânată. Motivele nu au fost făcute publice.
***
Pe 10 noiembrie, un militar în termen din Republica Moldova și-a făcut coming out-ul în calitate de homosexual. Marin Pavlescu, în vârstă de 18 ani, a publicat pe pagina sa de Instagram un video în care povestește că este în concediu și urma să se prezinte la unitatea militară, lucru pe care nu intenționează să îl facă, din cauza abuzurilor la care a fost supus din cauza orientării sale sexuale.
Tânărul a solicitat ajutor din partea organizației neguvernamentale GenderDoc-M. Avocata sa, Doina-Ioana Străisteanu a declarat că, în timp ce tînărul se afla în unitatea militară, a fost înregistrată ilegal o discuție telefonică a acestuia cu partenerul său. Înregistrarea a fost făcută publică și distribuită, după care au început abuzurile. „A fost bătut. Din cauza aluziilor și a bătăii de joc nu putea nici măcar să meargă în duș”, a mai spus avocata.
Precizăm că, potrivit Codului Penal al Moldovei, dezertarea este sancționată cu amenzi între 42,5 și 47,5 mii de lei, sau până la 5 ani de privare de libertate. Militarii care dezertează pentru prima oară sunt scutiți de răspundere penală, dacă acțiunea a avut loc din cauza unor circumstanțe grave.