Procurorii cer plasarea în arest a 5 ex-deputați. Câți bani au găsit la percheziții
Full Article 4 minutes read

Procurorii cer plasarea în arest a 5 ex-deputați. Câți bani au găsit la percheziții

Procuratura Anticorupție (PA) informează despre rezultatul perchezițiilor efectuate la cei 13 ex-deputați. PA declară că s-au efectuat percheziții la domiciliile acestora, în automobilele lor, precum și la sediile deținute de rude. Sursa declară că au fost depistate la fiecare dintre ei diferite sume de bani. Cea mai mare sumă a fost în mărime 34 700 dolari SUA și 44 300 euro. PA mai informează că a fost înaintată învinuirea a 5 ex-deputați reținuți, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. La fel, au fost înaintate demersuri de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 zile.

Procuratura Anticorupție informează că, în perioada 2-3 februarie 2022, a efectuat mai multe percheziții la 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Aceștia sunt vizați în cadrul unor cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte.

Procurorii au efectuat percheziții la domiciliile persoanelor vizate, în automobilele acestora, precum și la sediile deținute de rude ale acestora.

În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost ridicate calculatoare, telefoane mobile, documente, înscrisuri de ciornă și alte probe, care urmează a fi examinate pentru a stabili relevanța pentru investigațiile efectuate pe aceste cazuri.

De asemenea, în locațiile unde au fost efectuate percheziții au fost depistate mai multe sume bănești, proveniența cărora va fi cercetată în cadrul urmăririi penale.

Astfel, în rezultatul perchezițiilor efectuate la unul dintre ex-deputați, în cadrul unui safeu metalic deținut la o instituție bancară au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 65 000 euro și 30 000 dolari, respectiv într-un alt depozit bancar, la același deputat au fost depistați 20 000 dolari și 85 000 euro.

În cadrul altor percheziții la domiciliile ex-deputaților au fost depistate la fiecare dintre ei diferite sume de bani. Cea mai mică sumă a fost depistată la unul dintre ex-deputați în mărime de 500 euro, respectiv cea mai mare sumă de bani a fost depistată la domiciliul unui alt ex-deputat în mărime 34 700 dolari SUA și 44 300 euro.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, au fost reținuți pentru un termen de 72 de ore, cinci ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Totodată, PA informează că, pe parcursul zilei de ieri, 3 februarie, procurorii anticorupție au înaintat învinuirea celor cinci ex-deputați reținuți, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită.

Subsecvent, procurorii anticorupție au înaintat demersuri de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 zile, care urmează să fie examinat pe parcursul zilei de astăzi, 4 februarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

În partea ce îi privește pe ceilalți ex-deputați, PA informează că până la acest moment au fost recunoscuți și audiați în calitate de bănuiți pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită 6 ex-deputați din Parlamentul Republicii Moldova, urmând a fi audiați încă 2 ex-deputați.

PA mai declară că că, în procesul de audiere în calitate de bănuiți și respectiv învinuiți, aceștia au dat declarații, însă nici unul dintre ei nu recunoaște vinovăția în săvârșirea infracțiunii incriminate.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

***

Menționăm că pe 2 februarie, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție în comun cu ofițerii Serviciul de Informații și Securitate și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, au descins cu percheziții la mai multe adrese. Perchezițiile au fost efectuate în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

În acest fel, sunt vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.

Cazurile de îmbogățire ilicită sunt investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte.

„Conform rezultatelor preliminare ale investigațiilor, cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350 000 lei, iar în alte cazuri această diferență atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei”, comunică reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Tot pe 2 februarie, au fost reținuți pentru îmbogățire ilicită alți cinci ex-deputați: Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc, Artur Reșetnicov, Anatolie Zagorodnîi și Sergiu Sârbu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: