Procurorii cer plasarea lui Dodon în arest la domiciliu. Medicul care a recomandat tratamentul fiului său a recunoscut că nici nu l-a văzut
Full Article 4 minutes read

Procurorii cer plasarea lui Dodon în arest la domiciliu. Medicul care a recomandat tratamentul fiului său a recunoscut că nici nu l-a văzut

Procuratura Anticorupție a înaintat pe 26 ianuarie un demers la Curtea Supremă de Justiție, privind înlocuirea măsurii preventive a ex-președintelui Igor Dodon, care este cercetat penal pentru corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Procurorii solicită înlocuirea măsurii obligarea de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu.

La 19 ianuarie 2023, apărătorii lui Igor Dodon în ședință de judecată au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea acestuia să părăsească Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie 2023 – 5 februarie 2023, pentru a asigura un tratament de reabilitare post COVID-19, în România, a fiului său, anexând în acest sens un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare.

Totodată, avocații și inculpatul Dodon Igor au motivat necesitatea încuviințării părăsirii prin prezentarea Trimiterii-Extras nr. 0163158 din 18 ianuarie.

În ședința de judecată procurorii au solicitat audierea medicului însă instanța a respins cererea respectivă.

La 25 ianuarie, medicul a cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila la rugămintea unei colege.

Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul.

Totodată, aceasta a menționat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în Republica Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției COVID-19 (forma gravitate medie), nu există astfel de recomandări.

În aceste circumstanțe, pe 26 ianuarie procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal.

În această seară, Igor Dodon urma să ajungă la o emisiune televizată.

Amintim că fostul președinte Igor Dodon susține că procurorii i-au interogat pe medicii care i-au prescris tratament fiului său. Totodată, potrivit lui Dodon, ar fi fost ridicată arhiva medicală a copilului său minor. „I-au amenințat cu dosare și testul la poligraf”, comunică Dodon.

***

Apărătorii lui Igor Dodon au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea părăsirii teritoriului Republicii Moldova, în legătură cu faptul că fiul său urmează un tratament de reabilitare, după ce a suferit de infecția cu coronavirus de tip nou. În cerere este indicat că urmează să plece împreună cu soția sa în România, localitatea Tîrgu Ocna.

Potrivit procurorilor, vizita lui Dodon în România este preconizată pentru perioada 28 ianuarie – 5 februarie 2023.

Anticorupție.md a publicat pe 20 ianuarie un material în care se comunică „cum arată stațiunea balneară unde va merge Igor Dodon și cât costă un sejur”. Într-o reacție, Dodon a spus că în spatele informațiilor ar fi procurorul de caz. Totodată, el a avertizat că ar urma să fie publicate informații ridicate în timpul perchezițiilor din luna mai a anului trecut, despre care susține că ar conține „elemente falsificate”.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a negat acuzațiile fostului președinte Igor Dodon privind „elementele falsificate” din informațiile despre călătoria sa în România. Reprezentanții instituției susțin că toate declarațiile oferite de ei au fost expuse inițial în fața instanței de judecată și reprezentanților mass-media prezenți la ședința de judecată.

***

Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: