Stoianoglo îl acuză pe șeful PA că a intentat dosare la comandă. „Se crează impresia că eu, nu Plahotniuc, am gestionat treburile în stat”, răspunde Morari

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, consideră că Viorel Morari, în calitate de șef al Procuraturii Anticorupție (PA), ar fi inițiat mai multe dosare penale din motive personale, inclusiv pentru că ar fi avut anumite interese de afaceri. Mai mult, acesta a declarat, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”, de ieri, 16 decembrie, că Morari, ar beneficia de susținere politică. De cealaltă parte, contactat de NM, Viorel Morari a declarat că procurorul general procedează incorect și a calificat drept „ridicole” afirmațiile privind presupusa sa susținere politică. 

Procurorul general, despre dosarele penale inițiate de Viorel Morari

„Primul lucru ce a făcut domnul Morari după ce a fost restabilit în funcție a fost să se „clarifice” cu domnul Chitoroagă, care conducea PCCOCS, care a inițiat procedura de urmărire a domnului Tranga (n.r. Andrei Tranga, omul de afaceri în dosarul căruia a figurat și Viorel Morari). De aceea, Viorel Morari a inițiat un dosar pe numele lui Chitoroagă, l-a arestat și, prin intermediul procurorului general, l-a înlăturat din funcție”, a explicat Alexandr Stoianoglo.

Totodată, Alexandru Stoianoglo a declarat că a rămas șocat de unele dosare care au fost intentate de Procuratura Anticorupție și PCCOCS cu scopul de a distruge afaceri. Procurorul general a adus exemplul dosarului proprietarilor „Vento” și l-a acuzat pe Viorel Morari că a avut interese personale în acest caz.

„Familia lui Viorel Morari deține o stație PECO în apropiere de satul Țaul, raionul Dondușeni. Ulterior, proprietarii rețelei de benzinării „Vento”, la un kilometru distanță de stația menționată mai sus, au cumpărat un lot de pământ, unde urma să fie construită o altă benzinărie. Ei au primit toate autorizațiile necesare, însă apoi PA a deschis un dosar penal în privința inspectorului care a oferit aceste acte. Până în prezent, pe acel teren nu a fost construită nicio stație PECO, or interesele familiei Morari s-au intersectat cu interesele companiei „Vento”, a povestit procurorul general.

Potrivit lui, cele două procuraturi specializate au fost înzestrate cu toate instrumentele de violență și urmărire a oamenilor.

„În aceste procuraturi nu există supremația legii, nu se respectă drepturile și interesele cetățenilor, sunt urmăriți oameni, se distruge business-ul oamenilor, se distrug companii, în aceste procuraturi oamenii câștigă bani”, a declarat Stoianoglo despre ceea ce se întâmpla în cadrul PA și PCCOCS.

Totodată, procurorul general spune că fostul șef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, nu va reveni în fruntea instituției, iar Viorel Morari, teoretic, ar putea să revină la șefia PA, dar acest lucru va depinde de rezultatele verificării. „Dacă în rezultatul verificării se va stabili că au fost încălcate grav drepturile și interesele oamenilor, legate de drepturile de bază: dreptul la libertate, la circulație liberă, dacă se va stabili că nu a existat o anchetare transparentă a multor dosare, că oamenii s-au aflat cu anii sub arest, atunci față de domnul Morari, la fel, vor fi întreprinse măsuri de ordin organizatoric”, a spus el.

Despre presupusa susținere politică de care beneficiază Viorel Morari

Șeful Procuraturii Generale (PG) a refuzat să spună cine ar asigura susținerea politică lui Viorel Morari, care a fost nevoit să predea, pentru o lună, șefia PA.

„Eu sunt convins că fără susținere politică domnul Morari nu și-ar fi permis asemenea lucruri pentru că în sistemul procuraturii, unde este o ierarhie administrativă clară, procesuală, există anumite reguli de joc, procurorii nu se comportă astfel. În procuratură nu poate exista anarhie, în procuratură nu pot exista anumite acțiuni independente, cu toate că inclusiv deciziile procurorului general au procedura de contestare”, a declarat procurorul general.

Ce spune Viorel Morari

În replică, Viorel Morari a declarat pentru NM că este de părere că Alexandru Stoianoglo nu procedează corect.

„Eu cred că este incorect din partea procurorului general. Mai mult ca atât, nu s-a terminat controlul, dar dumnealui se expune deja pe marginea anumitor încălcări, sunt suspiciuni de părtinire, apropo, care este reglementat de Codul Administrativ, art.50. Nu poți ca persoană cu funcție de demnitate publică să faci careva declarații până la adoptarea soluțiilor sau în prealabil acestora. După mine, dumnealui deja este părtinitor”.

Despre faptul că ar fi susținut politic

„Este ridicol. Eu cred că el (Stoianoglo, NM) este mai mult susținut politic decât mine. Ați văzut careva declarații în favoarea mea din partea politicului? Eu nu am văzut nicio declarație. Dimpotrivă, eu sunt contestat de toți: de societate, de Procuratura Generală, de procurorul general. La mine se crează impresia că nu Plahotniuc, dar eu am fost cel care a gestionat toate treburile în stat”.

Morari, despre activitatea politică a lui Stoianoglo, din timpul jafului bancar

Mai mult, Viorel Morari s-a referit și la perioada în care Alexandru Stoianoglo a fost deputat din partea Partidului Democrat din Moldova.

„Cel mai interesant este că dl Stoianoglo tot a fost șeful unei comisii în cadrul partidului de guvernământ, în perioada când a avut loc frauda bancară. Mie îmi este interesant: el ce acțiuni a întreprins, persoanal, la acel moment? Cu regret, toate actele au fost distruse”, se întreabă Viorel Morari.

Amintim că, săptămâna trecută, PG a anunțat că procurorul-șef al PA, Viorel Morari, va fi delegat pe termen de o lună la PG, iar procurorul-șef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, va reveni în funcția sa de procuror în Procuratura Anticorupție.

Totodată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea de către două grupuri de procurori a controlului complex al activității celor două procuraturi specializate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: