Profesorii de la USM riscă să rămână fără salarii. Recean: Sunt sigur că vom găsi o soluție
Full Article 2 minutes read

Profesorii de la USM riscă să rămână fără salarii. Recean: Sunt sigur că vom găsi o soluție

Guvernul și-a asumat majorarea salariilor cadrelor didactice, însă universitățile nu pot onora aceste cheltuieli. Din acest motiv, profesorii de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) riscă să rămână fără lefuri, potrivit rectorului Igor Șarov. Rugat să comenteze situația, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că sunt căutate soluții.

Luna trecută, USM a fost nevoită să acopere cheltuielile din resurse proprii, iar pentru sfârşitul acestui an şcolar, instituția nu mai are resurse pentru a acoperi aceste plăţi. Declarația a fost făcută de către rectorul USM, Igor Şarov, citat de TVR Moldova.

„Deficitul bugetar cu care se confruntă universităţile în luna iunie şi există tot riscul să nu putem acoperi resursele financiare necesare plăţii salariilor şi a concediilor. Deja am avut un precedent în care întârzierea din luna trecută a plăţilor de la trezorărie pentru universitate chiar dacă am acoperit toate salariile. Majorările salariale nu au fost acoperite de către Guvern”, a precizat Șarov.

Premierul Dorin Recean a fost informat despre situația creată.

„Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor și conducerea USM acum sunt în căutarea acestor soluții. Pentru că, pe de o parte, noi avem autonomii universitare, iar pe de altă parte – avem investiția Guvernului în universitățile noastre. Sunt sigur că vom găsi o soluție”, a precizat șeful Guvernului.

Amintim că, potrivit unui proiect adoptat în decembrie 2023 de către guvern, salariile pedagogilor au crescut din 1 ianuarie. În ceea ce privește cadrele universitare, majorările sunt între 5% şi 21%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: